Ni govora o ratu
531

Govedarica: Ne vjerujem u informaciju da Izetbegović formira tajnu vojsku u BiH

SRNA/ Er.M./ Klix
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Večernje novosti" danas su objavile tekst u kojem se navodi da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kaže ne vjeruje ovim navodima i da su to manipulacije kojima politička elita želi da izazove strahove kod građana uoči parlamentarnih izbora naredne godine.

"Radi predostrožnosti, institucije bi trebalo da povedu računa i pretpostavljam da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske vodi računa o takvim stvarima", rekao je Govedarica.

On je dodao da je njegov utisak da je to samo manipulacija i dodatno zastrašivanje građana, jer političke elite nemaju šta novo ponuditi, oni nude samo strah, bijedu i siromaštvo.

Govedarica je ocijenio da nije dobro širiti strah od rata kod naroda u BiH.

"Mislim da treba da gledamo u budućnost, a ne u prošlost. Neće biti rata u ovoj zemlji. Ova zemlja zaslužuje da korača sigurno i odlučno u svoju budućnost", kaže Govedarica.

Govedarica je istakao da se danas može napisati šta god ko želi, a da zato niko ne odgovara, izražavajući uvjerenje da je i informacija o tajnoj Izetbegovićevoj vojsci način skretanja pažnje javnosti sa namjere da se donese novi zakon o akcizama i poveća cijena nafte i naftnih derivata.

Inače, ovo nije prvi put da mediji pokušavaju zastrašiti stanovnike BiH, ali i susjednih zemalja ratom. Priča o navodnom formiranju "tajne vojske" dolazi samo nekoliko dana nakon što je Haški tribunal izrekao doživotnu kaznu zatvora ratnom zločincu Ratko Mladić.

Mediji, ali i vlasti iz susjedne Srbije nedavno su se "obrušili" na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i zbog izjave kako se nada da će BiH priznati nezavisnost Kosova. Riječ je o izjavi koja je pogrešno interpretirana u javnom i političkom diskursu Srbije.

Teške optužbe iz susjedne zemlje dolaze uoči službene posjete članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića susjednoj Srbiji. Kako je najavljeno, članovi Predsjedništva BiH trebali bi se u decembru sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a glavna tema razgovara bit će državna granica.