BiH
18

Govedarica i Borenović: Zadovoljni smo radom Vijeća ministara, nećemo tražiti smjene

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predsjednici SDS-a i PDP-a Vukota Govedarica i Branislav Borenović obratili su se novinarima nakom sjednice predsjednika stranaka koje učestvuju u vlasti na državnom nivou. Istaknuta je saglasnost da su svi zadovoljni radom Vijeća ministara i da neće tražiti nikakve smjene.

Komentarišući određene zastoje u donošenju zakona, poput izmjena Zakona o akcizama, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je kazao da Vijeće ministara nije odgovorno za zastoj, već određeni problemi na relaciji Vlada FBiH i Vlada RS-a.

Također je kazao da će ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda uskoro otputovati u Moskvu kako bi potpisao ugovor o isplati klirinškog duga, koji će biti raspoređen na nivoe vlasti u BiH.

Dodao je da je SDS zadovoljan radom svojih ministara u Vijeću ministara BiH.

"Mirko Šarović definitivno zaslužuje prolaznu ocjenu u Vijeću ministara. Kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti možda su rezultati mogli biti bolji. Mi ne tražimo ničiju smjenu, ali ćemo analizirati rezultate naših ministara i vidjeti šta možemo popraviti", poručio je Govedarica.

Njegov kolega, predsjednik PDP-a iznio je ideju o potpisivanju određene političke deklaracije, kojom bi se političari u BiH obavezali da neće stvarati vještačke krize određenim izjavama, već da će raditi na poboljšanju političkih odnosa u zemlji.

"Trebamo potpisati političku deklaraciju kako bi se opredijelili na budućnost a ne na prošlost. To bi bio dokument da se obavežemo kako nećemo praviti sukobe već stvarali kompromis i dogovor", poručio je Borenović.

Obojica su saglasni da su za izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH, ali da još uvijek čekaju prijedlog koji su najavili Milorad Dodik i Dragan Čović.