BiH
0

Gotovo pola škola s neprikladnim imenom i obilježjima

FENA
Gotovo polovica škola u Bosne i Hercegovine ne zadovoljava neki od kriterija sadržanih u Sporazumu o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, kojeg su još 2002. godine potpisali ministri prosvjete na svim razinama vlasti u BiH.

Prema rezultatima istraživanja Monitoring i analiza provedbe kriterija za školske nazive i obilježja, čiji je nositelj bila nevladina organizacija Fondacija lokalne demokracije, čak 47 posto škola od 2,088 osnovnih i srednjih škola na prostoru cijele BiH u kojima je provedeno istraživanje, nosi neprikladan naziv ili ima istaknuto neprikladno obilježje, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Monitoring škola vršili su stručni timovi sastavljeni od predstavnika tri konstitutivna naroda, a timovi su prošli trening vođenja intervjua i opservacije, čime je osigurana nepristranost i objektivnost, istaknuli su nositelji projekta.

Istraživanjem nisu obuhvaćene škole Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije, čiji ministri obrazovanja nisu dali suglasnost za provedbu ovog projekta.

Po riječima zaposlenice Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Emine Pandžo-Hasanbegović, ovo istraživanje samo je potvrdilo ono što se već odavno znalo – da se u velikom broju bh. škola krše prava djece povratnika.

Može se reći da se ta prava krše podjednako u oba bh. entiteta, a jedina svijetla točka je Brčko distriktu u kojemu nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja propisanih kriterija.

Nevladine organizacije koje su provodile monitoring nisu htjeli govoriti o konkretnim primjerima. Opširan izvještaj prvo će biti predstavljen Vijeću ministara BiH i entitetskim vladam, nakon čega će i javnosti biti upoznata koja imena škola i koji simboli vrijeđaju djecu povratnika. Zna se tek da su svi nazivi škola vezani za rat 1992.-1995. neprihvatljivi.

Projekt Monitoringa i analize provedbe kriterija za školske nazive i obilježja financiran je sredstvima Europske unije, nositelj projekta bila je nevladina organizacija Fondacija lokalne demokracije, uz partnerske organizacije Vesta Tuzla, Udruženje žena Banjaluka i Terca Mostar.

Projekt je proveden u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.