BiH
0

Gotovo 3.000 građana na protestu ispred Narodnog pozorišta

FENA
Foto: <a href="http://almirpanjeta.blogger.ba">Almir Panjeta</a>
Foto: <a href="http://almirpanjeta.blogger.ba">Almir Panjeta</a>
U organizaciji neformalne grupe građana "Građani Sarajeva" u nedjelju uvečer su ispred Narodnog pozorišta održani protesti kojima građani Sarajeva traže ostavke odgovornih za nefunkcioniranje sistema u gradu i državi. Prema informacijama koje je prenijela TVSA na protestima se okupilo gotovo 3.000 građana.

Građani su imali namjeru uručiti i "nagrade" za, kako reče njihov predstavnik Plamenko Muratović, nagrađivanje grada. A u jakoj konkurenciji u oblastima - nesposobnost, obmane, nemoral - nagrade su pripale gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac, premijeru Kantona Sarajevo Samiru Silajdžiću i premijeru Federacije BiH Nedžadu Brankoviću.

Nagrade, odnosno plakete nisu uručene zbog mjera osiguranja koje su onemogućile predstavnike građana da predstavnicima vlasti, koji su inače došli na prijem u Narodno pozorište, uruče te plakete.

Plamenko Muratović, obraćajući se okupljenim protestnicima, ovom prilikom je rekao da su građani došli tu da obilježe Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma, ali i u budućnosti od birokatizma, kao i da čestitaju Prvom korpusu Armije BiH što je konačno dobio Šestoaprilsku nagradu.

A kako reče jedna Sarajka, nije gradonačelnica kriva, krivi su građani Sarajeva jer nisu prije izišli na ulice, a znali su kakava je situacija u gradu. Krivi su za nečinjenje, i to je moralna odgovornost.

Ovom prilikom odata je počast minutom šutnje i Fatihom za građane Sarajeva koji su stradali u zadnjih nekoliko mjeseci - za Ljubicu Ostojić, Denisa Mrnjavca, Damira Drndu.

Profesor etike na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić u izjavi za Fenu rekao je da se sa dvanest godina zakašnjenja rađa civilno društvo.

"Ono što me kao građanina raduje jeste da prisustvujem javnom skupu koji nema elemente nacionalnoga. Možda zato ovaj skup nije ni dozvoljen ni zabranjen. Ovaj skup je iznad toga i u tome je njegova snaga", rekao je prof. Mujkić.