BiH
0

Gotovina stigao u Madrid, španski sudac će odrediti izručenje Haagu

FENA
Sudac španskog Vrhovnoga suda Felix Degayon odobrit će u četvrtak poslije podne trenutno izručenje Ante Gotovine Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) sa sjedištem u Haagu, prenose španski mediji pozivajući se na sudske izvore.

Tokom prvih poslijepodnevnih sati Gotovina je vojnim avionom prebačen s Kanarskih otoka u vojnu bazu Torrejon de Ardoz u Madridu u prisustvu španskih agenata Interpola, te uz jake mjere sigurnosti.

Gotovina će se u četvrtak poslijepodne pojaviti na Vrhovnom sudu pred sucem Felixom Degayonom. Sudac će odrediti trenutačno izručenje ICTY-ju bez ekstradicijskog postupka, što je prema španskom zakonodavstvu moguće za takve slučajeve.

Gotovina će, prema španskim medijima, iz Madrida u Den Haag biti prebačen avionom NATO-a.

Gotovina je, kako prenose španski mediji, uhapšen u srijedu navečer dok je večerao u restoranu hotela "Bitacora" na jugu Tenerifea. Kod sebe je imao lažnu hrvatsku putovnicu na ime Kristijan Horvat. Hapšenje je prošlo bez incidenata, saopštilo je špansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Hapšenje je obavilo devet agenata Glavne policijske uprave, koji su dodijeljeni španskom Interpolu i koji su nekoliko dana pratili Gotovinu, a samo hapšenje je obavljeno u nekoliko trenutaka bez incidenata premda su agenti pretpostavljali da je Gotovina opasan i naoružan.

Prema saopštenju glasnogovornika Nacionalne policije Javiera Ridaoa Gotovina je na Tenerifeu boravio samo nekoliko dana.

Prema hotelskim izvorima "taj je gospodin bio još jedan turist na ljetovanju". "Ušli su policajci i krenuli u restoran gdje su uhapsili dvojicu", rekao je isti izvor. Druga osoba koja je uhapšenja ubrzo je puštena na slobodu.

Predsjednik španske vlade Jose Luis Zapatero čestitao je agentima i direktoru policije za uspjeh operacije.