BiH
0

Gotovina: "Časni sude, nisam kriv"

FENA
Hrvatski general Ante Gotovina u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tokom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995.

"Časni sude, nisam kriv", rekao je Gotovina nakon svake od sedam tačaka optužbe koje mu je pročitao sudac Carmel Agius.

Prvim stupanjem pred suca i izjašnjavanjem o krivnji službeno je počeo postupak protiv generala Gotovine pred Haškim sudom, četiri i po godine nakon podizanja optužnice.

Umjesto njegovih odvjetnika Luke Mišetića i Marina Ivanovića u sudnici ga je na prvom pojavljivanju pred sucem zastupao odvjetnik po službenoj dužnosti Nizozemac Geert-Jan Alexander Knoops, jer dvojica odvjetnika nisu stigla dovršiti postupak akreditacije pri Haškom sudu.

Gotovina (50) je bio u bijegu od juna 2001. kada je podignuta optužnica, do 7. decembra kada je uhapšen na španskom otoku Tenerife. U pritvor ICTY-a u Scheveningenu prebačen je u subotu 10. decembra.

Po izmijenjenoj optužnici iz februara 2004. tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela navodno počinjena protiv srpskih civila tokom i nakon operacije Oluja 1995., u kojoj je Gotovina, zapovjednik Zbornog područja Split, bio najviši operativni zapovjednik svih hrvatskih snaga u tom sektoru.