Sa psom Šemkijem
0

Gorska služba spašavanja KS izvela vježbe spašavanja na Skakavcu i Bukoviku

Klix.ba
Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo (GSS KS), formirana u okviru Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo u subotu je održala dvije vježbe "Skakavac – Bukovik maj 2017". Radilo se o potražnoj vježbi i vježbi stijenskog spašavanja koje su održane na širem lokalitetu Bukovika i vodopada Skakavac.

U potražnoj vježbi, članovi su bili raspoređeni u pet timova koji su krenuli u potragu u pet pravaca. S vođama timova su vršili pretragu područja, a uz pomoć komunikacije sa Operativnim centrom i napredne tehnologije praćenja lokacije putem GPS-a, kretanje po terenu je bilo koordinirano uz stalnu komunikaciju sa Kantonalnim operativnim centrom Civilne zaštite.

Scenarij je bio takav da se dobija dojava kako su dvije djevojke izgubljene u području Skakavca. Nakon izvedenih potražnih radnji na terenu, djevojke su pronađene za jedan sat i četrdeset minuta bez ikakvih povreda te su vraćene na zborno mjesto. Zajedno sa timom u vježbama je učestvovao i potražni pas Šmeki koji svaku priliku koristi za trening.

Vježba stijenskog spašavanja je bila nešto komplikovanija, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove.

Iz GSS-a su naveli da ih je pratila jaka kiša, a samim tim i blatnjav teren, čime je bilo otežano izvlačenje unesrećene osobe. Članovi su bili raspoređeni u četiri tima. Prvi tim je vršio spuštanje unesrećenog niz stijenu do staze u podnožju vodopada Skakavac, dok su ostala tri tima vršila izvlačenje unesrećene osobe do makadamskog puta iznad vodopada.

Iako su vježbe izvedene na veoma nepristupačnom i zahtjevnom terenu, sprovedene su uspješno. Pripadnici Gorske službe spašavanja KS su još jednom pokazali da su, uz dobru organizaciju, opremljenost, posebno stručno znanje i obučenost, kao i ozbiljan i naporan timski rad, te uz dobru saradnju i pomoć Kantonalne uprave civilne zaštite KS, spremni brzo i kvalitetno odgovoriti na sve potencijalne nesreće koje se mogu desiti na planinskim područjima i drugim nepristupačnim mjestima.