132 dana skijanja
15

Gorska služba spašavanja analizirala skijašku sezonu na Bjelašnici, zabilježeno 180 povreda

F. H.
Foto: Gorska služba spašavanja
Foto: Gorska služba spašavanja
Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo je uradila analizu intervencija u ski centru Bjelašnica-Igman za skijašku sezonu 2021./2022. godina. U skijaškoj sezoni bila su ukupno 132 dana i zabilježeno je 180 povreda.

Kako navode broj povreda u ovoj sezoni je rastao za 14 posto u odnosu na sezonu 2020./2021., ali taj podatak nije zabrinjavajući.

Najveći broj povreda je zabilježen u najposjećenijem mjesecu januaru, dok je evidentan bio rast povreda u vrijeme novogodišnjih praznika. Najekstremniji dan na Bjelašnici je bio 12.02.2022. godine kada je zabilježeno sedam povreda na samom skijalištu.

Većina povreda pripada donjim ekstremitetima ali je zabrinjavajući broj povreda glave, 15 od čega nekoliko jako teških navodi se u analizi. Plan je da se provedu edukativne i preventivne aktivnosti kako bi se naglasila važnost nošenja zaštitne opreme.

Broj povreda se može smanjiti pravovremenom pripremom za izlazak na ski staze, proširenjem kapaciteta, bolja infrastruktura i mehanizacija te bolje obilježavanje, označavanje i ukazivanje na opasna mjesta.