BiH
0

Gornje Dubrave: Veliko ležište plina pod pritiskom?

FENA
Mještani Gornjih Dubrava jučer su tokom istražnih radova na pronalasku vode otkrili plin nakon čega je iz zemlje izbio plamen visoko oko 15 metara. Povrijeđenih za sada nema, a stručnjaci nagađaju da se ispod zemlje nalazi veliko ležište plina pod pritiskom koji kretanjem širi otvor bušotine zbog čega se plamen stalno povećava.

U nezgodi nitko nije ozlijeđen, ali je plamen uništio opremu za rad. Živinički vatrogasci nisu mogli intervenirati, a u pomoć su pozvani stručnjaci Rudarskog instituta iz Tuzle, kako bi utvrdili o kojem je plinu riječ i na koji način će se djelovati.

Plin je nađen na dubini od stotinjak metara, a gašenje plamena se ne smije izvesti dok sve ne bude spremno za blindiranje bušotine nakon gašenja, ističu iz vatrogasne službe. Nije poznato kako je došlo do paljenja plina, ali iz sata u sat, plameni stub se povećavao i premašio visinu od 20 metara.

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla, koji su posjetili ovu lokaciju, u prvim medijskim izjavama su kazali da je dobro što se plin zapalio, jer bi se inače širio po okolini, što bi sigurno dovelo do eksplozije i puno težih posljedica.

Nagađa se da je u pitanju veliko ležište plina pod pritiskom, koji kretanjem i temperaturom širi otvor bušotine, pa se plamen iz sata u sat povećava.

Prema informacijama Selima Bečića, komandira Vatrogasne brigade Kalesija, plamen se jutros znatno smanjio i postigao visinu tla. Ipak, prije nekoliko sati plamen se ponovno počeo povećavati. Za sada je visine dva metra i u stalnom je porastu.

U pitanju su metan i ugljenmonoksid. Mjesto događaja je osigurano i ograđeno, a stanovnici okolnih kuća su evakuisani. Prema još neprovjerenim informacijama, u ovom događaju nije bilo povrijeđenih, niti je došlo do požara na susjednim kućama.