|

Gornja stanica Trebevićke žičare nosit će ime "Ramo Biber" po njenom čuvaru

Gornja stanica Trebevićke žičare nosit će ime "Ramo Biber" po njenom čuvaru
758
F
FENA
28.3.2018. u 15:46
100
komentara
758

dijeljenja
Gornja stanica Trebevićke žičare nosit će ime "Ramo Biber" po njenom čuvaru Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici je danas odlučilo da se gornja stanica Trebevićke žičare zove po Rami Biberu, koji je bio čuvar žičare i prva žrtva agresije na Sarajevo. Biber je ubijen 2. marta 1992. godine.
Javno komunalno preduzeće Sarajevo d.o.o. danas je na sjednici gradskim vijećnicima predstavilo prvi prijedlog cijena vožnje Trebevićkom žičarom. Prema tom prijedlogu, cijena karte za građane BiH u jednom smjeru je 4 KM, a povratna 6 KM, dok je cijena za turiste 20 KM.

Većina vijećnika je mišljenja da je to prihvatljiva cijena, ali će se, kažu, zalagati da ona bude i niža za bh. građane, posebno za socijalno osjetljive kategorije društva, djecu, studente i penzionere.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je uvjerenje da će preduzeće voditi dobro računa o žičari, ali i cijeni karte.

"Trebevićka žičara je poklon građanima Sarajeva, građanima BiH. Simbol kakav jeste Trebevićka žičara zaista mora biti prihvatljiv za sve građane grada Sarajeva i BiH", kazao je Skaka, te dodao da mu je jako važno mišljenje, kao i stavovi građana.

Cjenovnik nije utvrđen, naglasio je Skaka, to je samo prijedlog, a današnja rasprava poslužit će kao imput za donošenje konačne odluke o cijeni karte.

Također i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kaže da prijedlozi nisu usvojeni niti usaglašeni i podrazumijevaju diferencijalnu stopu naplate, iza koje stoji cijelo Gradsko vijeće.

"Ono što je intencija je da građani BiH kroz loyalty klub imaju niže cijene karte, koja je u cijeni najjeftinijih žičara u Evropi, a da stranci plaćaju punu ekonomsku cijenu. Na osnovu toga mi bismo imali ekonomsku isplativost", kazao je Gavrić

U prijedlogu je da djeca do sedam godina ne plaćaju kartu.

Vijećnici su dali punu podršku preduzeću Sarajevo d.o.o. koje želi da građanima Sarajeva vrati žičaru i to na način da bude pristupačna za sve kategorije.

U obnovu i izgradnju Trebevićke žičare uloženo je više od 20 miliona KM, a o ekonomski opravdanim cijenama karte, kako je zaključeno, može se raspravljati tek nakon šest mjeseci rada žičare.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...