Sud BiH
0

Gordanu Đuriću 8 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti

FENA
Sud BiH osudio je danas Gordana Đurića na osam godina zatvora za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužen je da je svjesno učestvovao, počinio i pomagao u sistematskom progonu Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Gordan Đurić ranije je sklopio s Tužilaštvom BiH sporazum kojim je priznao navode optužnice te se obavezao svjedočiti o počinjenim zločinima na Korićanskim stijenama.

Đurić je svjedočio protiv suoptuženih Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića. Svi oni su bili u istoj jedinici 1992. godine kada su počinili masakr na Vlašiću.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. osiguravao provođenje konvoja u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor prema općini Travnik.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izdvojeno više od 200 vojnosposobnih muškaraca, koji su potom prebačeni u dva autobusa.

Njih su vodili na Korićanske stijene, gdje im je naređeno da kleknu na rub ceste, a zatim su usmrćeni automatskim oružjem i pištoljima.

Neki od njih su se sami bacali u provaliju kako bi izbjegli smrt.

Nakon što su tijela pala u provaliju, na njih je i dalje pucano i bacane su granate.

Na taj način je ubijeno više od 200 muškaraca. Njih 12 je preživjelo, dok su do sada pronađena samo četiri tijela.

U optužnici također stoji da su pripadnici interventnog voda od civila u konvoju, "uz prijetnju da će ih ubiti", uzimali novac, zlato i druge dragocjenosti.

Kako je navelo sudsko vijeće, u određivanje kazne uzete su olakšavajuće okolnosti, od kojih je jedna da je Gordan Đurić čuvao stražu dok je vršeno strijeljanje, te da nije direktno, kao Damir Ivanković, učestvovao u strijeljanu.

Gordanu Đuriću u kaznu će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 14. oktobra 2008. do 10. septembra ove godine.

Optuženom je ovom presudom ukinut pritvor do upućivanje na izvršavanje kazne boravit će u Prijedoru i bit će mu oduzeti svi putni dokumenti, a dužan je svaki dan od 11 do 13 sati da se javi lično u Stanicu javne bezbjednosti u Prijedoru.

U dokaznom postupku sudsko vijeće je saslušalo mnogo svjedoka na osnovu čega je bez sumnje, kako je rečeno, utvrđeno da je Gordan Đurić kriv za nečovječno postupanje prema civilima.