A optužnice?
10

Gordana Tadić, tužiteljica za sastanke s ambasadorima i držanje govora van BiH

Er. M.
Gordana Tadić (Foto: N. G./Klix.ba)
Gordana Tadić (Foto: N. G./Klix.ba)
Saopćenja za javnost Tužilaštva BiH otkrivaju kako se glavna tužiteljica Gordana Tadić u ovoj godini najviše bavila putovanjima i sastajanjem sa stranim ambasadorima, a najmanje podizanjem optužnica.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u periodu od 1. januara 2019. godine do danas na svojoj zvaničnoj web stranici objavilo ukupno 204 vijesti, a koje se odnose na aktivnosti vezane za ovu pravosudnu instituciju.

Od tog broja samo 46 saopćenja za javnost odnosi se na podignute optužnice, što je primarni posao Tužilaštva BiH, dok se 73 saopćenja za javnost odnose na sastanke glavne tužiteljice Gordane Tadić s brojnim predstavnicima međunarodne i domaće javnosti.

Zanimljivo je da među podignutim optužnicama nema optužnica protiv visokopozicioniranih funkcionera u BiH. Podignute optužnice Tužilaštva BiH uglavnom su se odnosile na krijumčarenje ilegalnih migranata, ratne zločine, pranje novca i krijumčarenje opojnih droga.

Svoj mandat glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić maksimalno je iskoristila da obiđe brojne svjetske destinacije i na taj način da svoj doprinos borbi protiv krmininala i korupcije. Tadić je tako u proteklih deset mjeseci informisala javnost o posjetama Izmiru (Turska), Hagu (Nizozemska), Bukureštu (Rumunija), Zagrebu (Hrvatska), Rimu (Italija) i drugim destinacijama.

Iz saopćenja za javnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine može se zaključiti da je glavna tužiteljica imala više sastanaka s diplomatskim predstavnicima nego pojedini ministri ili šefovi organa zakonodavne vlasti. Ova informacija posebno je porazna ukoliko se uzme u obzir omjer vijesti koje se odnose na podignute optužnice i omjer vijesti koje se odnose na sastanak.

Broj podignutih optužnica, prema svim procjenama, bit će povećan pred sami kraj godine kada Tužilaštvo BiH, zbog ispunjavanja norme, počinje podizati brojne optužnice koje najčešće Sud Bosne i Hercegovine zbog nekvaliteta vraća na doradu.

Gordana Tadić je od trenutka preuzimanja funkcije vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice, a nakon toga i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH maksimalno "zatvorila" Tužilaštvo BiH od javnosti i učinila ga netransparentnim. Po demokratski neprihvatljivom sistemu Tužilaštvo BiH javnosti dostavlja samo informacije od kojih korist ima Gordana Tadić izbjegavajući bilo kakvu interakciju.