Bivša glavna tužiteljica
12

Gordana Tadić na disciplinskom ročištu: Sugerisano joj da predmet protiv Osmice prolongira

S. Š. U.
Traje disciplinski postupak protiv bivše glavne državne tužiteljice (Foto: H. M./Klix.ba)
Traje disciplinski postupak protiv bivše glavne državne tužiteljice (Foto: H. M./Klix.ba)
Na disciplinskom ročištu koje je prekjučer održano u postupku protiv bivše glavne državne tužiteljice Gorade Tadić pušten je audiosnimak sastanka sa predsjednikom Suda BiH iz januara 2021. godine.

Snimak je na ročištu pušten na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca, a tiče se sastanka u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz januara 2021. godine kojem su prisustvoali neki od članova VSTV-a, Gordana Tadić i Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH.

Kako prenosi Detektor na snimku se mogla čuti Tadić kako govori da su prisutni pozvani na sastanak zbog ličnih sukoba između nje i Debevca.

"Ja sa gospodinom Rankom Debevcem nemam nikakav personalni problem, niti sam ikad imala", riječi su Tadić na tonskom zapisu.

Na audiosnimku moglo se čuti i kako je dodala da su u Tužilaštvu BiH po prijavama za Debevca donijeli tri naredbe o neprovođenju istrage te kako ona nikada ne bi uradila nekome nažao, izuzev onoga što je u njenoj nadležnosti.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić - Nadarević navela je da se snimkom dokazuje ko je prisustvovao sastanku te je uložila još materijalnih dokaza među kojima i objavu Tadić sa Facebooka koji je objavila u aprilu 2022. godine.

Tadić je svjedočeći u svoju koristi, kazala kako je Tužilaštvo BiH zaprimilo nekoliko anonimnih, ali i potpisanih prijava protiv Debevca i Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e BiH.

Detektor prenosi da je tužena istakla kako ni u jednom predmetu nije sugerisala tužiocima kako će raditi, ali da je jedne prilike nekadašnji član VSTV-a Mahmut Švraka došao do nje te joj rekao kako dolazi iz kancelarije Debevca, da će ona "snositi posljedice ako se ne pomiri" te da se predmet protiv "Osmice" malo prolongira.

Nastavak glavne rasprave u disciplinskom predmetu protiv Tadić zakazan je za 20. februar.