{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gordan Đurić priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama

F
6.7.2009. u 13:42
0
0
Gordan Đurić priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama
0
Gordan Đurić priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama
Gordan Đurić, jedan od optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na Korićanskim stijenama, priznao je krivicu te pristao da svjedoči protiv ostalih šest optuženih za strijeljanje oko 200 civila, počinjeno 21. augusta 1992. godine.
Đurić će iskaz dati na ročištu 7. jula, a nakon toga će Sudsko vijeće donijeti odluku o tome da li će prihvatiti sporazum, javio je danas BIRN - Justice Report.

"Kriv sam", izjasnio se na ovom ročištu optuženi.

Đurić je s Tužilaštvom BiH 26. juna ove godine potpisao sporazum o priznanju krivice, u kojem se obavezuje da će dati "izjavu i izraziti pokajanje žrtvama", te svjedočiti "u vezi svih događaja u Prijedoru", kao i da će snositi troškove postupka i nadoknadu imovinskopravnih zahtjeva.

Istim sporazumom optuženi je pristao da mu Sud izrekne kaznu u rasponu od pet do osam godina zatvora.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, "utvrđeno je da optuženi nije sudjelovao u strijeljanju i egzekuciji žrtava, već da je u vrijeme izvršenja zločina vršio osiguranje lokaliteta na kojem je zločin počinjen”.

Đurić je prvobitno optužen sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, ali će, nakon njegovog priznanja, predmet biti razdvojen od ostale šestorice bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Istom optužnicom bio je obuhvaćem i Damir Ivanković, koji je nakon priznanja krivice osuđen na 14 godina zatvora.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo 131 materijalni dokaz kojim potkrepljuje navode optužnice o Đurićevom učešću u zločinu na Korićanskim stijenama.

Među dokazima su izvodi iz matične knjige umrlih za preko 40 žrtava, DNK izvještaji, zapisnici i fotodokumentacija s ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena, kao i crteži lica mjesta.

Tužilaštvo je uložilo i brojne depeše, izvještaje o radu, te spiskove pripadnika Stanice javne bezbjednosti i Stanice milicije Prijedor iz 1992. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: