Unuk velikog pjesnika
186

Gorčin Dizdar: Stolac je duboko napaćen grad u kojem realno postoje dva paralelna društva

G. Š.
Gorčin Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gorčin Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gorčin Dizdar, unuk velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara iz Stoca, čuva tradiciju održavanja manifestacije Slovo Gorčina koja je od smrti njegovog djeda jedan od najznačajnijih događaja u tom kraju.

On za Klix.ba otvoreno govori o svome viđenju povijesnog grada i problemima koji ga nagrizaju godinama.

"Ja u Stolac dolazim nekih desetak godina i od početka sam nekako razvio poseban odnos prema njemu, jesu li to korijeni, je li to njegova ljepota ne znam, ali za mene je jedan veoma poseban grad“, kazao je Dizdar.

Ističe da svoju ljubav prema Stocu pokazuje i kroz projekte koje radi.

Podjele na etničkoj osnovi

"Međutim činjenica je da je to jedan duboko napaćen, problematičan grad u kojem i danas realno postoje dva paralelna društva, podijeljena na nacionalnoj i na etničkoj osnovi. Više manje sve je podijeljeno u tom gradu od kafića , do škole, čak i do bolnice“, kaže Dizdar.

Priznaje da mu smeta to što je vrlo malo kontakta, pogotovu onog oficijelnog između te dvije zajednice.

"Ja ne znam kome to na kraju odgovara, jer koliko ja vidim u Stocu ne odgovara ni jednoj ni drugoj zajednici. U Stocu mladi odlaze, nema ekonomskih prilika i ja zaista ne vidim neki širi plan kome bi moglo odgovarati to što se dešava“, kaže Dizdar.

Ističe da je u posljednjih desetak godina primijetno da se polako i prirodno ekonomski oporavlja od obnovljenih kuća, do nekih restorančića, hostela, ali problem je kako tvrdi u činjenici da se u politici ne prave pomaci i da je situacija ista kao prije deset godina.

O križnom putu

"Svakako je posljednji primjer ovaj križni put koji je izgrađen na pristupu starom gradu, što nema nikakvog smisla, grubo je narušavanje zloupotreba historije i ne vidim realno nikakve promjene u tom smislu“, kaže Dizdar.

Dodaje da je osnovna činjenica podijeljenost i kako naglašava jasna činjenica da jedan od ta dva naroda vlada nad javnim prostorom, te da je sve podređeno jednom narodu.

"To je vidljivo na tome da općina proslavlja svoj dan kroz vjerske , katoličke obrede, kroz prisjećanje na žrtve rata samo jedne nacije“, ističe navodeći kako je takvih niz primjera u Stocu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Govoreći o problemima u Stocu za Klix.ba je komentarisao i izbore koji su grad na Bregavi tokom posljednjeg glasanja građana doveli u žižu interesovanja javnosti, kazavši kako je sličan scenarij moguće očekivati i ove godine.

"Koliko god je to moguće u današnjem društvu, ja se pokušavam ne baviti politikom, ali ona se bavi nama, tako da sam upoznat sa situacijom. Ono što ja mogu reći jeste da je nekako javna tajna da izbori u Stocu nisu regularni i da se tu dešavaju mnogobrojne neregularnosti. Ja realno ne vidim mogućnost u ovakvim uslovima da ijedna druga opcija dođe na vlast osim ove koja je tu trenutno, ali ipak postoji borba da dođe do nekih promjena“, kazao je Dizdar.

No izrazio je zabrinutost znajući situaciju, jer je po njegom mišljenju Stolac grad u kojem se kako kaže nažalost lako može desiti konflikt.

Zbližavanje mladih

"Baš sam razmišljao o ovoj situaciji križnog puta gdje je s jedne strane napravljen novi križni put, s druge strane prije pandemije je sa federalnog nivoa stigla naredba da već postojeći krst na starom gradu mora biti uklonjen. Razmišljajući o tome, mislio sam da taj sukob vrlo lako može postati i ozbiljniji, te prerasti u fizički sukob, sad kojih razmjera, nisam siguran“, pojašnjava Dizdar.

Tvrdi da ima pokušaja zbližavanja među mladim ljudima, međutim ističe često se takvi pokušaji sistematski onemogućavaju od oficijelnih političkih i vjerskih struktura, te naglašava da to uvijek treba dodati da su čak možda i važnije vjerske.

"Želim naglasiti da su sva javna okupljanja zabranjena, čak i općinski koncerti i naša manifestacija Slovo Gorčina, međutim prije nekoliko dana je bila posveta križnog puta gdje je stotine ljudi tu prisustvovalo, održavale su se tri mise zaredom, bez ikakvih restrikcija, dakle očigledno za njih, vjerske institucije važe posebna pravila“, kazao je Dizdar.

Ističe kako je Limeni orkestar u Stocu jedina lokalna organizacija koja je multinacionalna, te da manifestacija Slovo Gorčina okuplja one koji pokušava što manje misliti u etničkim kategorijama iako je to danas gotovo nemoguće, posebno u Stocu.

"Mi želimo biti tu za kompletno stanovništvo, međutim ako sam iskren, to nije tako i samo stanovništvo iz obje etničke grupe ne osjeća to kao svoje. Nekad je Slovo Gorčina zaista bilo važno za čitavi Stolac, nedavno je rekao jedan građanin da je grad živio od slova do slova. Meni je to jako lijepo bilo, zaista je grad živio od slova do slova, sad to nije tako, ali ipak imamo podršku iz obje grupe i otvoreni smo, mi u našim mogućnostima radimo na tome koliko je više moguće“, zaključio je Dizdar u razgovoru za Klix.ba