JKP "6. mart"
0

Goraždu prijeti ekološka katastrofa?

FENA
Goraždu prijeti ekološka katastrofa, upozorio je danas direktor Javnog komunalnog preduzeća "6. mart“ Sadik Silajdžić.

U prilog tome on je istakao da je od Skupštine općine Novo Goražde, na čiju deponiju se dovozi smeće iz Goražda, stigao dopis kojim se od općinskih organa traži rješavanje problema deponovanja čvrstog otpada u što kraćem roku, a ne dužem od 30 dana. U suprotnom, stoji u dopisu, zbog stalnog pritiska građana i pritužbi zbog deponovanja čvrstog otpadnog materijala iz općine Goražde na lokalitet "Kamenolom“ bit će obustavljen odvoz goraždanskog smeća na ovu lokaciju.

U dopisu koji je stigao Općini Goražde navodi se da deponija u Kamenolomu ne ispunjava ni minimalne uvjete te da je ovaj lokalitet privremeno rješenje i za općinu Novo Goražde i da on nije legalizovan kao deponija smeća.

"Ovo je još jedno u nizu dosadašnjih upozorenja. U nedostataku vlastite deponije ljudi su zaista imali razumijevanja i dozvolili nam da od 1. septembra prošle godine odlažemo smeće na ovu lokaciju. Ovo rješenje bilo je privremeno, za mjesec-dva, međutim naši nadležni u općini Goražde ni poslije devet mjeseci nisu napravili korak naprijed. Ovo upozorenje shvatamo ozbiljno i ukoliko dođe do obustave Goraždu prijeti ekološka katastrofa, jer odvoz smeća se mora vršiti svaki dan“, kazao je Feni direktor Sadik Silajdžić.

On je dodao da rok koji je dala Skupština općine Novo Goražde ističe 12. juna, te da po njegovim saznanjima nadležni u Općini Goražde u smislu rješavanja ovog problema nisu uradili ništa s obzirom na to da, po njegovim riječima, nema naznaka šta s goraždanskim smećem nakon isteka ovog roka.

"Po mojim saznanjima zakonodavna ni izvršna vlast o tom dopisu ni na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije progovorila ni riječ. Oni vode nekakvu međuopćinsku i regionalnu politiku, a bježe od lokalnih komunalnih problema koji su im osnovna zadaća i na tom polju nisu uradili ništa“, kazao je direktor JKP "6. marta“ Goražde.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović tvrdi da je općina naručila izradu studije izvodljivosti za lokalnu deponiju u Trešnjici a obzirom da ovih dana ističe rok ostavljen od općine Novo Goražde, načelnik ističe da će nadležnima u ovoj općini biti upućena molba za produženje deponovanja smeća na lokaciji u Kamenolomu.