BiH
7

Goražde: Zavod za javno zdravstvo BPK može vršiti kontrole hrane i vode za piće

Piše: E. A.
Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde dobio je odobrenje Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva za obavljanje analiza namirnica animalnog porijekla.

Ispunjenjem brojnih uslova u laboratoriji zavoda mogu se vršiti mikrobiološke kontrole hrane i vode za piće te površina koje dolaze u dodir sa hranom.

"Sve smo uslove ispunili i dobili rješenje za analizu namirnica animalnog porijekla što je jako bitno jer smo do sada sve te uzorke morali transportovati u sarajevski Zavod za javno zdravstvo", ističe dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ona dodaje da je u proteklom periodu poduzeto niz aktivnosti te otklonjeni nedostatci kako bi Zavod i formalno dobio dozvolu a uspostavom laboratorija stvoreni su uslovi za jednostavnije i brže provođenje predviđenih procedura u vezi s kontrolom ispravnosti hrane i vode na području BPK-a.

Bičo ističe da je cilj Zavoda da u ovoj godini dobije potrebna odobrenja za laboratorijske metode te podsjeća na zakonsku obavezu kontrole ispravnosti hrane za sve koji rade u proizvodnji i prometu životnih namirnica, uključujući i ugostiteljske objekte.

Kantonalni ministar zdravstva Damir Dučić najavio je da će u ovoj godini obezbijediti podršku za realizaciju preostalih aktivnosti u vezi s uspostavom akreditovanog sistema za mikrobiološku kontrolu hrane i vode u BPK Goražde.