Iransko šetalište
6

Goražde: Zapušteno šetalište i otežan prilaz Drini na lijevoj obali

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U prvoj goraždanskoj mjesnoj zajednici mještani su pri kraju strpljenja zbog stanja u kojem se nalazi Iransko šetalište. Ovaj dio obale Drine je već duže od mjesec dana u potpunom mraku.

Obaloutvrda i šetalište su oštećeni, a prilaz rijeci Drini otežan. Građani očekuju od nadležnih da probleme riješe što prije jer ljeto je, visoke temperature i potreba za osvježenjem ali i čistim obalama je izraženija.

"Rekli su da će to popraviti i da neki ljudi razbijaju rasvjetu međutim kompletno Iransko šetalište od gradskog do Baćanskog mosta nema rasvjetu, nije samo razbijanje sijalica već neki drugi kvar, nekoliko puta smo intervenisali i nismo dobili rasvjetu", kaže Uzeir Živojević, predsjednik Savjeta MZ Goražde I.

On upozorava i na druge probleme na koje su ukazivali no rješenja nije bilo, poput uređenja ošetećene obaloutvrde i samog šetališta koje je uništeno uslijed čestih kvarova na vodovodnoj mreži ali i činjenice da je koriste i teška motorna vozila. Da bi izašli u šetnju treba vam alpinistička oprema, tvrdi Živojević.

I dok je projekat sanacije sekundarne mreže u toku za probleme sa rasvjetom u gradskoj upravi tvrde da su krivci neodgovorni pojedinci koje treba prijaviti i sankcionisati.

"Ponekad se pitamo da li uopće ima smisla sanirati štete, jer javna rasvjeta funkcioniše i na drugim mjestima i nema problema s tim, niko nije razbio niti jednu sijalicu. Važno je i da građani čuvaju ono što nam je svima zajedničko", ističe Enver Adžem, šef gradske Službe za urbanizam i prostorno uređenje.

U gradskoj upravi su ubijeđeni da će dio problema biti riješen u skorije vrijeme sa realizacijom projekta izgradnje obalautvrda sve do Vitkovića koji finansira Svjetska banka, a vodi Federalno ministarstva vodoprivrede.

S druge strane u BPK Goražde ovih dana potpisali su ugovor vrijedan oko 92.000 KM sa lokalnom firmom Goraždeputevi čijom realizacijom će biti očišćen dio korita rijeke Drine ali ispod "Mosta žrtava genocida u Srebrenici". Naplavine će se uklanjati na lokalitetu desne obale rijeke u dužini od 730 metara i na lijevoj obali od 520 metara, ispod "Mosta žrtava genocida u Srebrenici".

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, realizacijom ovog projekta pored pristupa rijeci Drini biće zadovoljeni ekološki standardi i norme te bolji protok rijeke u slučaju velikih vodostaja koji bi ugrozili obaluutvrde.

"Ugovor je rezultat uspješne saradnje sa Agencijom za sliv rijeke Save. Ranije smo realizovali značajne projekte, čišćenje korita rijeke Drine od Baćanskog mosta do ovog mosta. Mislim da realizacija ovog projekta dolazi u pravo vrijeme, jer se radi o užem gradskom jezgru, a pristup građana rijeci Drini u posljednje vrijeme je bio otežan. Kada je riječ o uklanjanju naplavina ispod industrijske zone "Bekto Precisa", to bi trebao biti prioritet ali elaborat je pokazao da su potrebna značajna finansijska sredstva. Ja vjerujem da ćemo mi to uspjeti uraditi", pojašnjava Oković.

No i sa ovim projektom priča oko uređenja korita rijeke u užem gradskom jezgru nije završena.Ostaje još rješavanje čišćenja i uređenja ade ispod mosta u Baćcima.