Odata počast
71

Goražde za Srebrenicu: Ruže s mosta Žrtava genocida u Drinu spustili rukometaši Radničkog

Piše: E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Simboličnom šetnjom koja je u 11 sati i 7 minuta počela ulicama Goražda do mosta Žrtava genocida u Srebrenici, s kojeg su u Drinu spustili cvijeće, mladi rukometaši Radničkog tradicionalno su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Pratili su ih građani Goražda koji danas dijele bol s preživjelim Srebreničanima, a mnogi od njih, uključujući članove porodica šehida i poginulih boraca, goraždanske planinare, bicikliste i atletičare, danas su u Potočarima.

Na mostu Žrtava genocida u Srebrenici proučena je Fatiha za duše ubijenih Srebreničana.

"Ovo je naš način da podijelimo bol majki Srebrenice. Ona zauzima posebno mjesto u životu svakog građanina BiH pa tako i mladih igrača Rukometnog kluba Radnički. Šetnja, mir, ruže, Fatiha i poruke mladih, sve to je postala tradicija 11. jula koja je duboko utkana u naše misli i srca. Bitno nam je da naši igrači znaju šta se desilo i da su spremni na ovaj način sjetiti se svih žrtava, a posebno njihovih vršnjaka koji su nažalost ubijeni", poručio je Haris Fidahić, trener mladih rukometaša.

U Goraždu će dan nakon komemoracije, u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, biti organiziran performans "Nema te na kahvi" postavkom 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića.