Nemaju simptome
89

Goražde: Sedam osoba u kućnom karantinu zbog straha od koronavirusa

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukupno sedam osoba u BPK Goražde je pod zdravstvenim nadzorom zbog bojazni od koronavirusa, potvrdio je za Klix.ba Eniz Halilović, ministar zdravstva ovog kantona.

"Od početka sedmice još dvije osobe koje su doputovale iz Italije prijavile su se epidemiologu i pod zdravstvenim su nadzorom kao i ranijih pet osoba koje su u preventivnom kućnom karantinu i kojima uskoro ističe period izolacije. Niko od njih nema simptome koronavirusa. Pratimo situaciju, Krizni štab je u stalnom zasjedanju. Sve osobe koje su doputovale iz Italije, Španije, Njemačke i Francuske dužne su putem telefona obavijestiti Dom zdravlja, koji ima svoj krizni štab ili epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo. Mi nemamo podatke koliko osoba se vraća iz tih područja, ali ukoliko saznamo ili po dojavi, kontaktiramo te osobe koje su bile van BiH. Također i sami su dužni da se prijave", izjavio je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima situacija u BPK Goražde za sada je pod kontrolom, a u zdravstvenim ustanovama obezbijeđeni su uslovi za izolaciju ukoliko bude pacijenata sa simptomima koronavirusa.

"Kantonalni Krizni štab prati upute Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH. Na snazi je zabrana posjeta bolnicama i ustanovama koje zbrinjavaju djecu, stare i mlade osobe. Ubrzo ćemo izdati preporuke da se ograniče posjete Staračkom domu u Goraždu. Očekuju nas i okupljanja, otvoreno prvenstvo u karateu i posjeta hodočasnika iz Hrvatske, tako da ćemo ubrzo donijeti odluke o tome da li će uopšte biti organizirani ti događaji", ističe Halilović.