BiH
0

Goražde: Pušten u promet most u naselju Osanica

Sarajevo-x.com
Goražde
Goražde
U goraždanskom naselju Osanica danas je svečano pušten u promet most preko Drine, čime je riješen višegodišnji problem povezanosti dviju obala.

Riječ je o građevinskom zdanju čija je izgradnja koštala oko 1.600.000 KM od čega je milion maraka osigurala Vlada Federacije BiH , a oko 600.000 maraka izdvojila Vlada BPK Goražde.

Svečanim presijecanjem vrpce most na Osanici, građanima ovog dijela općine Goražde predali su premijeri Vlada FBiH i BPK Nedžad Branković i Salem Halilović te federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.

Čelni ljudi Kantona i Općine Goražde premijer Salem Halilović i načelnik Mustafa Kurtović ocijenili su da je riječ o jednom od najznačajnijih poslijeratnih projekata u ovom dijelu FBiH, prvenstveno zbog činjenice da se na desnu obalu Drine u MZ Osanica vratilo oko 160 porodica, koje su do sada kao alternativno rješenje za prelazak s jedne na drugu obalu, nakon rušenja visećeg mosta u ratu, koristili skelu i čamac. Kako su istakli posebno je bilo teško najmlađim stanovnicima koji su u tim teškim uvjetima morali pješačiti i po nekoliko kilometara do najbližeg mosta da bi došli do škole.

„Drago nam je prvenstveno zbog najmlađih što smo dali finansijsku pomoć i omogućili da se izgradi ovaj most na rijeci Drini. Učenicima želim puno sreće u obrazovanju, a povratnicima da istraju u svojim nastojanjima da svojim porodicama obezbijede što bolji život i egzistencijiu. Mi smo upravo kroz realizaciju ovog projekta željeli da damo podršku razvoju ovog dijela općine Goražde i na tome nećemo stati“ rekao je premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, ističući da se s ciljem stvaranja održivog povratka na Drini treba izgraditi još mnogo mostova, te da pomoć Federacije neće izostati.

Izvođač radova na izgradnji mosta koja je trajala devet mjeseci, bila je sarajevska firma „Hidrogradnja“. Most dužine 110 metara, širine 5,7 metara i nosivosti 30 tona u najvećoj mjeri olakšat će život povratnika u ovom dijelu općine Goražde.