Strah od koronavirusa
20

Goražde: Pet osoba koje su boravile u Italiji pod nadzorom ljekara

E. A.
Dom zdravlja Goražde
Dom zdravlja Goražde
Pet osoba iz BPK Goražde koje su boravile u Italiji i to u mjestima gdje su zabilježeni slučajevi korona virusa su pod zdravstvenim nadzorom, potvrdio je medijima direktor goraždanskog doma zdravlja Edin Čengić.

"Oni su na osnovu rješenja kantonalnog sanitarnog inspektora pod zdravstvenim nadzorom, a to podrazumjeva kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana jer se smatra da je to maksimalni period inkubacije virusa. U ovom trenutku niti jedan od njih nije prijavio bilo kakve simptome, a u svakodnevnom su kontaktu sa epidemilogom", kaže Čengić.

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma u pripravnosti je tim Doma zdravlja Goražde koji će izvršiti pregled i procijenti da li ima potrebe za brisnim testiranjem na virus.

Čengić također ističe da je krizni štab BPK Goražde za praćenje korona virusa usvojio krizni plan pripravnosti za područje kantona kojim je definisano šta zdravstvene, ali i druge nadležne institucije moraju poduzeti u slučaju pojave korona virusa.

"Ukoliko se pojavi neki sumnjivi slučaj osobe koja je boravila u nekom od područja gdje su zabilježeni slučajevi korona virusa, precizirano je na koji način će se ta osoba staviti pod nadzor i koje je daljnje postupanje prema toj osobi", pojasnio je Čengić.