BiH
103

Goražde: Održana komemoracija povodom smrti pjesnika Safeta Garčevića

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždani su se danas oprostili od sugrađanina Safeta Garčevića Srceta, poznatog tekstopisca i autora filmova "Pamtiš li Goražde" i "U okovima zla", koji je preminuo od posljedica srčanog udara u 71. godini.

"Prestalo je kucati srce čovjeka kojem je za života više nego ikom pripadalo ono drago ime koje su mu dali Goraždaniv - Srce. Iza njega su ostala djela koja će generacijama prenositi poruku da u Goraždu svi trebaju biti jedna porodica. Ostala je sehara prepuna stihova čiju su vrijednost prepoznali i opjevali umjetnici širom bivše Jugoslavije", rečeno je na komemoraciji povodom Garčevićeve smrti, koja je održana u Centru za kulturu.

Potresno je bilo obraćanje njegovih sinova Kenana I Dženana koji su se zauvijek oprostili od oca. Safet Garčevic rođen je 1945. godine u Beranima u Crnoj Gori. Nakon očeve pogibije, porodica je doselila u Goražde gdje je završio osnovnu školu, a potom i Srednju medicinsku školu u Foči.

Radio je u Beču na Klinici za dječiju hirurgiju, a potom se vratio u Goražde u kojem je otvorio jedan od prvih gradskih kafića "Mangala" koji su često posjećivali poznati estradni umjetnici za koje je pisao pjesme. U njegovoj sehari mogu se naći pjesme poznatih izvođača, a njegovi tekstovi su osvojili prestižne nagrade na festivalima širom bivše Jugoslavije.

Tokom rata u Goraždu napisao je pjesme posvećene ratnim komandantima Zaimu Imamoviću i Abduselamu Sjerčiću Pelamu. Svojom kamerom zabilježio je i ratne strahote u opkoljenom Goraždu, autor je dva dokumentarna filma - "Pamtis li Goražde" i filma posvećenog heroju, komadantu Zaimu Imamoviću "U okovima zla". Njegove pjesme iz novijeg perioda snimio je goraždanski ansambl "Behar", a iza njega su ostale brojne neobjavljene pjesme, zapisi i anegdote.

Dženaza Safetu Garčeviću klanjana je ispred Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop je obavljen na mezarju Kolijevke.