BiH
0

Goražde: Održan sastanak policijskih komesara FBiH

FENA
Goražde je danas bilo domaćin redovnog radnog sastanka najviših policijskih službenika i komesara s područja Federacije BiH.

Na sastanku u naselju Vitkovići razgovarano je o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, planovima za njeno poboljšanje te unapređenju postojeće zakonske regulative za rad policijskih organa.

Govoreći o posljednjim tragičnim događajima u Tuzli i Bihaću u kojima je stradalo osam osoba, konstatirano je da su one imale utjecaja na sveukupnu sigurnosnu situaciju. Kako je kazao direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić, iako su policijske strukture u oba slučaja došle do počinitelja zločina, to ne može predstavljati utjehu u odnosu na posljedice ovih tragičnih događaja.

''Odgovornost za to snose gotovo svi segmenti društva, jer teška ekonomska situacija u BiH jedan je od razloga sve češćih posezanja za oružjem. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi i socio-ekonomsko stanje u zemlji ne poboljša, neupitno je da ćemo imati situaciju u kojoj će kriminal postati unosna privredna grana s kojom će se biti veoma teško boriti'', kazao je Miletić.

Na sastanku u Vitkovićima bilo je riječi i o učestalijim neredima na stadionima širom BiH, što također predstavlja veliki problem koji, prema mišljenju policijskih komesara uzrokuje nepostojanje zakonske regulative u ovoj oblasti.

Bilo je riječi i o inicijativama za donošenje dva zakona i to iz oblasti prometa eksplozivnih sredstava i onog kojim bi se zakonski reguliralo uvođenje minimalnih mjera zaštite u bankama i poštama FBiH.