BiH
1

Goražde obilježava Dan sjećanja na žrtve zločina u Drugom svjetskom ratu

Piše: E.A.
U Goraždu će ove godine nizom sadržaja biti obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, koji je u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja Općine Goražde.

Građani Goražda tradicionalno će odati počast žrtvama stradalim u periodu 1941. - 1942. i prisjetiti se događaja kad su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. - 26. januara 1942. godine.

"Riječ je o obilježavanja značajnog datuma za Općinu Goražde. Programom je planirano polaganje cvijeća na spomen obilježjima u gradu, nakon čega će prigodan performans organizovati Vijeće mladih Općine Goražde, a vjerovatno učešće u programu će uzeti i OMŠ Avdo Smailović i hor Selsebil. Imat ćemo i uvažene goste iz SABNOR-a BiH", kazao je Sanid Zirak, član organizacionog odbora obilježavanja i pomoćnik načelnika općine.

Svi sadržaji bit će u funkciji što dostojanstvenijeg odavanja počasti žrtvama, kao što je bacanje ruža u rijeku Drinu u znak sjećanja na nevino nastradale žrtve pokolja.