BiH
0

Goražde: Najviše povratnika u izvršenju krivičnih djela

Piše: E. A.
Prema podacima MUP-a BPK Goražde na ovom području je u prošloj godini smanjen broj saobraćajnih nezgoda, broja prekršaja i registrovanih krivičnih djela. U prošloj godini je registrovano 127 krivičnih djela, što je smanjenje za 13 ili 9,28 posto. Službenici Uprave policije rasvijetlili su 68,50 posto od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, te nadležnim tužilaštvima uputili 86 izveštaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 97 lica.

Najveći broj registrovanih krivičnih djela odnosi se na krivična djela protiv imovine, krivična djela protiv zdravlja ljudi, krivična djela protiv života i tijela a od ukupno prijavljenih lica, registrovana su 44 lica povratnici u vršenju krivičnih djela.

"Mi poduzimamo preventivne mjere i radnje na sprječavanju krivičnih djela, ali i represivno, radimo i na identifikaciji i procesuiranju počinioca", ističe Adem Laković, glavni inspektor MUP-a BPK Goražde.

Policija je registrovala 18 događaja iz oblasti proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga a u više navrata izvedene su akcije policijskih službenika i vršeni pretresi stambenih objekata, vozila i lica, te iz ove oblasti kantonalnom tužilaštvu u Goraždu podnesena 23 izvještaja protiv 24 lica.

U prošloj godini zabilježen je porast registrovanih krivičnih djela protiv imovine i okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara dok je pet vozila ukradeno.

"Mi smo uspjeli rasvijetliti jedan slučaj i protiv izvršioca je podnesena krivična prijava, dva vozila su vratili sami vlasnici, a dva krivična djela nismo riješili", istakao je Adem Laković.

Registrovan je 71 prekršaj od strane 87 lica a najveći broj prekršaja odnosi se na tuče i fizičke napade.

Bilans saobraćajnih nesreća u prošloj godini su 63 u kojima je najviše bilo lakše povrijeđenih a dva lica su smrtno stradala. Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina uslovima i stanju puta, te vožnja pod djejstvom alkohola a pretočeno u brojke, kontrola više od 28.000 vozila za posljedicu je imala uručenje 7.454 prekršajnih naloga, 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu dok je upozoreno oko 5000 vozača pa i tri pješaka.

U narednom periodu najavljen je pojačan rad policije u cilju rješavanja krivičnih djela sa akcentom na nepoznate izvršioce. Najavljene su i pojačane patrole i rad na prevenciji iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

"Posebna pažnja bit će posvećena saradnji s drugim policijskim agencijama za provođenje zakona, vladinim i nevladinim institucijama i drugim organima u cilju preduzimanja zajedničkih, kako preventivnih, tako i represivnih mjera, prema licima sklonim vršenju raznih oblika krivičnih djela i licima za koja se tokom istražnih radnji prikupe dokazi da su izvršila određena krivična djela privrednog, finansijskog, kriminala iz oblasti zloupotrebe droga, terorizma, organizovanog kriminala, kao i protiv svih drugih negativnih pojava koji utiču na bezbjednost građana. Policijski službenici PU Goražde pojačat će patrolne službe s akcentom na obilaske ruralnih dijelova Kantona, a sve u cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja narušavanja javnog reda i mira", kazao je Laković.