Ruta za rekreativce
139

Goražde: Na trasi bivše pruge pravi se biciklistička staza, od Novog Goražda do Foče

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Trasa bivše uskotračne pruge u Goraždu bit će pretvorena u biciklističku stazu, potvrdili su nam u Gradskoj upravi Goražde.

Gradonačelnik Ernest Imamović ističe da je Gradsko vijeće prostor nekadašnje pruge proglasilo javnim interesom, a da su u projekat uređenja sportsko-rekreativne biciklističke staze uključeni Novo Goražde, Foča u Federaciji BiH i Foča u Republici Srpskoj, što podržava i Misija OSCE-a.

"Na lokalitetu od Ustiprače preko Goražda, Ustikoline do Foče biciklistička staza će biti prohodna u dužini od 46 km. Na to smo ponosni jer to je još jedno jačanje integriteta svih ovih općina koji zajedničkom saradnjom stvaraju osnovne preduslove za razvoj biciklističkog turizma", istakao je Imamović.

Podsjetio je da je završen idejni i glavni projekt staze, urađena je i revizija te je najavio učešće prijatelja Goražda u novim radovima.

"Učestvovat će i privatne firme koje će dobrovoljnim akcijama čišćenja i uređenjem te staze omogućiti našim biciklistima da imaju prohodnost od Ustiprače do Foče. Ovo je korak dalje do novog atraktivnog i kvalitetnog sportsko-rekreativnog sadržaja za stanovnike Goražda, pogotovo za mladost ovog grada", kazao je Imamović.

Projekat uređenja sportsko-rekreativne staze na trasi stare željezničke pruge je rezultat saradnje općina koje su okupile još u oktobru 2021. godine u Goraždu na Konferenciji dvanaest jedinica lokalne samouprave Gornje-drinske regije i okoline.