BiH
0

Goražde: Liberalna stranka nije dio grupacije "G6" Eseda Radeljaša

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Liberalna stranka (LS) u Goraždu nije dio grupacije "G6“ koju predvodi aktuelni ministar privrede Esed Radeljaš, i u Skupštini BPK Goražde djeluje samostalno, saopćili su iz ove stranke, nakon što su pregovarački timovi SDA I SBB u Goraždu donijeli odluku da "G6“ ostaje u vlasti BPK Goražde, a zbog njihovog "uticaja“ na većinu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (PFBiH).

"LS u Skupštini kantona već mjesecima djeluje samostalno. Ko sada čini 'G6' nama nije poznato ali LS sigurno nije član te grupacije. Tvrdnja kako je stranački dogovor na realciji SDA i SBB u BPK Goražde uslovljen i odnosima u Domu naroda PFBIH tačna je jedino u dijelu koji se odnosi na podršku koju za sada oni nemaju. LS nije dio te koalicije niti je dio bilo kakve većine, koja će, na kraju dovesti do toga da na kantonalnom nivou gospodin Esed Radeljaš ostane ministar u Vladi BPK Goražde“, stoji između ostalog u saopćenju za javnost LS-a Goražde.

Podsjećaju da je upravo Liberalna stranka nedavno tražila smjenu kantonalnog ministra privrede.

U saopćenju se navodi da bi oni koji formiraju novu koaliciju na kantonalnom nivou trebali građanima reći prave motive za njeno formiranje a da je je skrivanje iza odnosa u Domu naroda PFBIH apsurdno.

"Oni trebaju objasniti građanima zašto i po koju cijenu su dozvolili ostanak Eseda Radeljaša u vlasti kojeg su toliko osporavali u proteklim mjesecima i sa kojim su imali sukob na realiciji premijer i ministar privrede,“ stoji između ostalog u saopćenju LS-a, koje je potpisala Daliborka Milović, predsjednica LS-a u Goraždu i poslanica u Domu naroda PFBIH.

U saopćenju se ističe kako je LS u Goraždu već mjesecima pod snažnim pritiskom da podrži novu koaliciju u BPK Goražde, ali da takvu podršku neće dobiti sve dok budu insistirali na matrici podobnosti a ne stručnosti.