BiH
0

Goražde: Donacija za povratnike i socijalno ugrožene kategorije

FENA
U naselju Splavište u općini Goražde danas je upriličena podjela donacije u vidu ogrjevnog drveta za 15 porodica iz reda povratničke populacije, ali i najugroženijih socijalnih kategorija.

Podjelu donacije koju je osiguralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke vršila je njemačka humanitarna organizacija ASB u saradnji s Općinom Goražde.

Kako je kazao predstavnik humanitarne organizacije ASB Vedad Hadžiosmanović donacija koja se distribuira u Goraždu i Foči vrijedna je oko 75.000 eura.

"S obzirom na to da smo mi u Goraždu implementirali projekte obnove oko 100 kuća, sada smo bili u prilici obezbijediti donaciju za 15 tih korisnika, istinskih povratnika te jedan broj socijalno ugroženih kategorija, a odabir smo vršili u saradnji s Općinom Goražde", kazao je Hadžiosmanović.

On je pojasnio da donacija za korisnike u Goraždu sadrži po tri metra ogrjevnog drveta po domaćinstvu koji su isporučeni danas, dok će slijedeće sedmice istim korisnicima biti distribuiran i drugi dio donacije koji sadrži peći, posteljine, deke i komplete posuđa.

"U Foči će donaciju dobiti 30 korisnika, povratnika i također socijalno ugroženih kategorija. Razlika je u tome što se donacija distribuira u skladu s potrebama korisnika. Oni kojima je potreban ogrjev već su ga dobili, a također će tako biti i s drugim dijelom donacije koja će biti distribuirana slijedeće sedmice», kazao je predstavnik njemačke humanitarne organizacije ASB.