Za zdravstvene radnike
33

Goražde dobilo 84 doze Pfizera koje je država kupila preko COVAX-a

E.A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde isporučene su 84 doze vakcina proizvođača Pfizer, potvrdila je doktorica Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

"Dobili smo 84 doze Pfizerove vakcine, s tim da se još toliko čuva za revakcinaciju u hladnom lancu koji zahtijeva temperaturu ispod minus 70 stepeni, u Mostaru. Kad se vakcina isporuči, ona se mora upotrijebiti u roku od pet dana i čuva se na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni. Velika je zainteresiranost zdravstvenih radnika za ovu vakcinu, tako da će danas i sutra već biti završeno vakcinisanje", kaže dr. Bičo.

Za vakcinaciju su najviše zainteresovani zdravstveni radnici, a prema riječima Bičo, veliki broj njih je već prebolio Covid, dok je jedan broj vakcinisan i AstraZenecom, a imunizacija se nastavlja po prioritetima. Ova isporuka vakcina očekuje se tokom ove sedmice...

"Do sada smo vakcinisali 100 osoba vakcinom AstraZenece, većinom zdravstvenih radnika, i jedan broj štićenika i uposlenika Doma za stare i iznemogle osobe. S utroškom Pfizerovih vakcina, broj vakcinisanih osoba popet će se na 184, a dobit ćemo još 170 vakcina AstraZenece u toku ove sedmice. Vakcinacija se nastavlja po prioritetima, kada se završe zdravstveni radnici i Dom za starije osobe, putem porodičnih ambulanti bit će vakcinisane osobe koje su se prijavile, starije od 65 godina i hronični bolesnici", kaže dr. Bičo.

Ona dodaje da vakcinaciju trebaju obaviti i osobe koje su prebolovale Covid i prirodno stekle antitijela, ali u određenom periodu.

Pored 184 doze vakcina, koje su do sada osigurane posredstvom zavoda, pretpostavlja se da broj vakcinisanih osoba na području BPK Goražde može biti i veći te iz ove ustanove sugerišu građanima da se, ukoliko su vakcinu protiv Covida primile na nekom drugom mjestu, obavezno jave svom porodičnom ljekaru kako bi se ti podaci unijeli u njihove zdravstvene kartone.

Epidemiološka situacija u ovom kantonu je i dalje teška iako je statistika nešto bolja u odnosu na dan ranije, a registrovano je više oporavljenih nego novozaraženih osoba. Od testirana 62 uzorka, infekcija Covid-19 potvrđena je kod 18 osoba, dok se oporavilo 47. U protekla 24 sata od posljedica koronavirusa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminula je jedna muška osoba, što je 58. smrtni slučaj na području ovog kantona. Na Covid odjelu Kantonalne bolnice na liječenju se nalaze 24 pacijenta, dok je u izolatoriju Đački dom hospitalizirano 17 pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu smješteno je 16 osoba iz Goražda. Na području našeg Kantona trenutno su 394 osobe pozitivne na Covid 19, dok se u izolaciji nalaze 1.082 osobe.