BiH
13

Goražde: Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH

Piše: E. A.
U Goraždu je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH. Resorno ministarstvo u saradnji s Udruženjem veterana policije regije Goražde organiziralo je ovim povodom niz aktivnosti, a obilježavanje je počelo prijemom za porodice poginulih i umrlih pripadnika policije i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju "Goražde grad heroj svojim braniocima".

Ovom prilikom razgovarano je o značaju datuma koji je s razlogom određen kao dan sjećanja na poginule pripadnike policije, naime 6. aprila 1992. godine poginuo je prvi pripadnik policije u ovoj regiji Ševal Bećirović.

Iako je od kraja rata prošlo skoro dvadeset godina, većini porodica poginulih pripadnika policije država nije uspjela riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja, prije svega djece, koja, kako je danas istaknuto, samo formalno imaju prednost pri zapošljavanju , dok je u praksi situacija sasvim drugačija.

Zakon koji reguliše ovu oblast nije primijenjen na pravi način, smatraju porodice te kao primjer pominju nedavno poništene konkursa u MUP-u BPK Goražde, koji su pratile i brojne nepravilnosti. S druge strane resorni ministar Nijaz Musić naglašava da će ove porodice imati prioritet i podršku u rješavanju ovih problema.

"Porodice su danas podsjetile na svoje probleme, a tiču se stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja. Ja ću u narednom periodu iskoristiti priliku da pružim pomoć i podršku da se ti problemi riješe“, kazao je ovom prilikom Nijaz Musić, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

U periodu 1991.-1995. u BPK Goražde je poginulo 60 pripadnika policije, a na stotine ih je lakše i teže ranjeno. U Udruženju veterana regije Goražde 91-95 godina ponosni su na sve ono što su pripadnici policije učinili u tom periodu, te naglašavaju da se njihova žrtva ne smije zaboraviti, kao ni njihove porodice.

"Kad smo vršili svoju svetu dužnost u odbrani ovih prostora, ginuli, žrtvovali se, nismo znali da će se država na ovaj način odnositi prema porodicama poginulih policajaca. Mi ćemo vršiti pritiske na vlast da se situacija popravi, zbog toga smo i osnovani“, kazao je Mesud Kumro, predsjednik Skupštine Udruženja veterana policije BPK Goražde.

Delegacije MUP-a, Udruženja veterana, Sindikata i članova porodica poginulih policajaca obišli su i mezarja poginulih i umrlih pripadnika policije. U Centru za kulturu održana je i svečana sjednica posvećena sjećanju na poginule pripadnike MUP-a.