BiH
68

Goražde: Dan državnosti BIH obilježava se nizom aktivnosti

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Brojni kulturni i sportski sadržaji organizirani su u BPK Goražde povodom 25.novembra Dana državnosti BiH. Dan uoči velikog državnog praznika najviše aktivnosti posvećeno je mladima a nastava u osnovnim i srednjim školama na području cijelog kantona počela je historijskim satom posvećenom ovom datumu.

Kantonalni Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić“ organizirao je tradicionalna takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u nogometu i odbojci.

Mladi i talentirani učenici OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija“ u goraždanskom Centru za kulturu priredili su veče poezije na kojem su izgovarali stihove posvećene domovini.

Ministarstvo obrazovanja nagradilo je i najbolje učeničke radove u oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva.

U općinama Foča i Pale u FBiH položeno je cvijeće na šehidskim i partizanskim spomen obilježjima a priređeno je i predstavljanje knjige Muamera Džananovića "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992-1995. godina.“

Sutra će biti položeno cvijeće na spomen obilježje "Goražde grad heroj svojim braniocima“ a u Velikoj Sali Centra za kulturu planirana je svečana akademija povodom Dana državnosti.

U programu Dana državnosti planirana je i promocija knjige "Spaljena zemlja“ autora Faruka Muftića iz Foče koja će se održati u petak u Islamskom kulturno-obrazovnom centru.

U subotu je planiran rock koncert goraždanskog benda “Zona isključenja” kojim se ujedno obilježava 20.godišnjica njihovog rada na muzičkoj sceni.