Zbog poplava u decembru
0

Goražde će tražiti 15 miliona KM odštete od HE Piva

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Komisija za analizu plavnog talasa na rijeci Drini, koji je u decembru zahvatio područje Goražda i okolnih opština, utvrdila je da je do katastrofe došlo zbog neadekvatnog upravljanja režimom rada Hidroelektrane (HE) "Piva" na Mratinju, a direktne štete na području opštine Goražde procijenjene su na 15,75 miliona KM.

"Mislim da smo dokazali da su oni krivi, da ćemo naići na razumijevanje i da ćemo se nagoditi. Ukoliko ne dođe do nagodbe biće pokrenut sudski proces pred nadležnim sudovima. Izvjesno je da ćemo pokrenuti spor, ako bude trebalo i pred Sudom u Strazburu", istakao je načelnik opštine Goražde Muhamed Ramović.

U opštini Goražde će postupiti u skladu sa preporukama Komisije i pokušati sistemom nagodbe dobiti novac za nastale štete.

U elaboratu koji je predstavljen javnosti i rezultat je višemjesečnog istraživanja, utvrđeno je da odgovorni u hidroelektrani nisu prilagodili njen rad uslovima koji definišu pojave velikih voda u akumulaciji, što je rezultiralo poplavama strahovitih razmjera. 

Ekspertski tim pod vođstvom profesora dr Vlatka Dolečeka analizom je utvrdio da je normalan protok vode kroz turbine HE "Piva" prije pojave talasa bio 193 metra kubna u sekundi, da bi se za samo sedam sati povećao na 850 metara kubnih sa intenziteom porasta od čak 93 kubna metra u jednoj sekundi. Doleček tvrdi da to nije bilo slučajno. 

"HE Piva je maksimalno iskoristila povećanje obima proizvodnje u vrijeme pojačanog dotoka vode umjesto da je postupno oslobađala višak akumulacije. Međutim oni to nisu uradili", izjavio je Doleček, predsjednik Komisije za analizu plavnog talasa.

Stručnjaci iz različitih oblasti dokazali su da je plavni talas nastao zbog toga što nivo vode na vrijeme nije regulisan, sve zbog povećanja obima proizvodnje zarad povećanja profita.
Naime, proizvodnja električne energije u novembru u HE "Piva" povećana je za 54 posto, a u decembru u vrijeme poplava za čak 108 posto. 

Preporuke Komisije odnose se i na ostale aspekte bezbjednosti građana od poplava, koje su moguće sa ovakvim režimom rada HE Piva.

"Neophodno je preispitati njihove upotrebne dozvole i iznos naknada koje po osnovu potopljenog zemljišta godišnje izdvajaju za lokalne zajednice", smatra Emir Avdić, član Komisije za analizu plavnog tala opštine Goražde.

U Komisiji su potvrdili da su odgovorni u HE "Piva" korektno i u potpunosti sarađivali prilikom izrade elaborata.