Član ASDA
0

Goraždanskom ministru privrede "presudila" vaga

E. A.
Mensud Arnaut
Mensud Arnaut
Aktuelnog ministra privrede Mensada Arnauta (ASDA) na ovoj poziciji vrlo brzo će zamijeniti Haris Salković, saznaje Klix.ba.

Zahtjev za smjenu ministra Arnauta, kao i imenovanje novog kandidata Harisa Salkovića, na adresu premijera Vlade BPK Goražde dostavio je zastupnik ASDA u Skupštini BPK Goražde Hajdar Drljo.

Saznajemo da su koalicioni partneri u BPK Goražde već duže vrijeme nezadovoljni radom ministra privrede te da je o njegovoj smjeni raspravljano na više međustranačkih sastanaka. Arnautu se na teret stavlja loša saradnja s privrednim subjektima te niz propusta u radu.

Tako se u obrazloženju koje je na adresu premijerke kantona uputio Hajdar Drljo, zastupnik u kantonalnom parlamentu, navodi, između ostalog, da je Arnaut opstruirao nabavku i stavljanje u funkciju vage za mjerenje međuosovinskog opterećenja teretnih vozila na cestama BPK Goražde.

"Inertnost, a samim tim i opstrukcija u analizi procedure i pravne regulative neophodne za nabavku i stavljanje u funkciju vage rezultirala je time da ona duži vremenski period nije korištena u kontroli međuosovinskog opterećenja na cestama BPK Goražde. Posljednji prijedlog aktuelnog ministra da se izradi pravilnik o korištenju vage, s obzirom na to da postoji federalni zakon koji jasno i decidno propisuje sve odredbe vezane za mjerenje međuosovinskog opterećenja, na vrijeme je prepoznat kao opasnost da se njegovim usvajanjem može otežati i spriječiti rad vage i u konačnici može dovesti do nepotrebnih sudskih procesa koji mogu imati negativne posljedice po BPK Goražde", navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

Arnautu se, između ostalog na teret stavlja da je česte pogreške u neprovođenju zaključaka skupštine i vlade "pravdao" nesavjesnim i neodgovornim radom državnih službenika u ministarstvu privrede.

Kako saznajemo, u ponedjeljak će zasjedati Komisija za izbor i imenovanja, što je proceduralno i prvi korak do imenovanja novog ministra, nakon čega bi se o tome trebao izjasniti i lokalni parlament.