BiH
500

Goraždanskoj policiji donirana nova oprema i 11 motornih vozila

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Goraždanskim policajcima Kantonalna vlada obezbjedila je novu opremu, devet novih motornih vozila kao i dva polovna automobila nabavljena zahvaljujući donaciji.

Dio opreme je obezbijeđen donacijom turske organizacije TIKA i američke organizacije ICITAP. U posljednje dvije godine Vlada BPK je uložila značajna sredstva za materijalno tehničko opremanje policijskih snaga.

"Opremljena je i Jedinica za kontrolu masa zahvaljujući donaciji ICITAP-a. Riječ je o "kornjačama" čija je ukupna vrijednost 25.000 dolara. Sve organizacione jedinice Uprave policije dobile su i određen dio sistema radiomreže, odnosno ručne radiostanice. Uniforme je donirala Turska organizacija TIKA i tako smo opremili kompletan sastav Kriminalističke policije, Jedinice za kontrolu masa i Jedinice za podršku", izjavio je Nijaz Musić, ministar unutrašnjih poslova.

On dodaje da još uniformi ima u zalihama te da će u narednom periodu nastaviti sa opremanjem policije jer postoje potrebe za opremanjem Kriminalističke policije. Prema najavama, američka organizacija ICITAP će u ovoj godini organizirati stručno osposobljavanje kriminalističkih tehničara na koje će biti upućeni i službenici MUP-a BPK Goražde te će tada biti doniran dio opreme za kriminalističku tehniku, oprema za fiksiranje i izuzimanje tragova na licu mjesta.

Emir Oković, premijer Vlade BPK Goražde ističe da je i pored finansijskih teškoća u 2016. godini obezbijeđen značajan dio opreme kroz određene finansijske konstrukcije.

"Kada pogledamo ranije periode i nivo nabavke opreme, mi možemo reći da smo za ove dvije godine uradili puno toga. Imamo prioritete i u nekim drugim sektorima što će biti vidljivo i prepoznatljivo kroz usvajanje programa rada i budžeta za ovu i narednu godinu", poručio je premijer Oković.