Briga za životinje
340

Goraždansko udruženje za zaštitu životinja "A.R.B." preuzelo lokalni azil i spasilo 130 pasa

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na lokalitetu Šišeta u novom azilu za pse čiji je osnivač Udruženje za zaštitu životinja "A.R.B." odnedavno su utočište pronašli i psi iz lokalnog azila. Ono što je izgledalo nevjerovatno danas imaju, siguran dom, odlične uslove, brigu o zdravlju, pažnju i ljubav.

Goraždansko udruženje za zaštitu životinja "A.R.B." osnovano je prije skoro dvije godine kada je i počela izgradnja Skloništa za životinje.

Porodica Runge, osnivači i vlasnici EMKA grupacije odlučili su se na pokretanje i finansiranje udruženja čiji rad ima za cilj zbrinjavanje pasa lutalica i pronalazak udomitelja u zemljama EU, odnosno Njemačkoj. Ističu kako na taj način žele doprinijeti smanjenju broja neželjenih pasa lutalica koji predstavlja problem u skoro svim bh. gradovima pa tako i u BPK Goražde, ali i pružiti psima priliku za bolji, kvalitetniji i sretniji život.

Odličan tretman

Nakon otvaranja skloništa osnovana je i Veterinarska stanica M.R. kako bi psi imali cjelokupan tretman na jednom mjestu.

Sklonište posjeduje novoizgrađene objekte po evropskim standardima sa devet podjeljenih ispusta, a veterinarska stanica opremljena je najmodernijom opremom i uredjajima neophodnim za liječenje pasa.

"U novembru prosle godine realizovali smo veoma važan projekat zatvaranje lokalnog skloništa za pse u kojem su uslovi bili jako loši. Pronašli smo 133 pasa koji su bili u veoma lošem zdravstvenom stanju. Iako nismo imali dovoljno kapaciteta odlučili smo da proširimo sklonište i izgradimo nove kuće za sve. Tim naših veterinara u potpunosti je bio posvećen njihovom liječenju i uradili su odličan posao. Nakon nekoliko mjeseci svi psi su vakcinisani, čipovani i kastrirani odnosno sterilisani", ističe Anela Čakal-Ušanović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja A.R.B.

Novi dom

Dodaje kako je u azilu urađeno i nekoliko teških operativnih zahvata prilikom kojih su psima odstranjeni veliki tumori.

"Nažalost, šest pasa smo eutanazirali zbog posljedica teških neizlječivih bolesti. Medjutim, posebno smo sretni zbog činjenice da smo do sada za 20 pasa iz lokalnog skloništa uspjeli pronaći novi dom u Njemačkoj i pružiti im drugu šansu za bolji život. Njihovi udomitelji pružili su im odlične uslove za život i puno ljubavi i njege što im je nakon svega što su proživjeli veoma potrebno", dodaje Čakal-Ušanović.