Veliki blagdan
90

Goraždansko muftijstvo: Centralna bajramska svečanost održana u Kajseriji na obali Drine

E. A.
Na stotine vjernika stiglo je jutros u Kajseriju džamiju u Goraždu kako bi prisustvovali centralnoj bajramskoj svečanosti koja je za područje goraždanskog muftijstva organizirana u jednoj od najljepših džamija u ovom dijelu BIH.

Bajram-namaz predvodio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Bajram namaz-klanjan je u džamijama i mesdžidima širom goraždanskog muftijstva i to na ukupno 67 mjesta, 23 u Goraždu, šest u Čajniču, devet u Foči, 12 u Rogatici, po četiri u Rudom i Ustikolini, šest u Višegradu te tri u Žepi.

I ove godine na području muftijstva bit će provedena akcija "Kurbani 2022".

Po riječima člana komisije za realizaciju ove akcije Ediba ef. Efendića, u klaonici u Goraždu bit će žrtvovano 2.500 kurbana koji su otkupljeni od povratnika na području muftijstva, a meso će biti distribuirano socijalnim kategorijama, pripadnicima boračke populacije, penzionerima, bolnicama i drugim ustanovama.

"Akcija se osmi put realizuje na području Muftijstva goraždanskog i predstavlja dodatni "vjetar u leđa" povratnicima da se nastave baviti stočarstvom i prilika da svojim radom obezbjede egzistenciju u mjestima povratka", kaže ef. Efendić.

Nizom događaja bit će obilježena i 27. godišnjica genocida u Srebrenici.

U nedjelju 10. jula u 12 sati sa svih džamija na prostoru muftijstva bit će proučena salla, a na Trgu branilaca grada u Goraždu u isto vrijeme bit će obustavljen saobraćaj te će kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo" biti iskazano poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida.

U organizaciji Mreže mladih muftijstva goraždanskog i ove godine 12. jula bit će organiziran performans "Nema te na kahvi" na mostu Alije Izetbegovića u Goraždu i Omladinskom mostu u Ustikolini.