Priča o Vedinu Klovi
0

Goraždansko čudo od djeteta nema šta da jede

Piše: Tatjana Sekulić
Vedin Klovo
Vedin Klovo
Vedin Klovo je jedanaestogodišnji dječak koji s porodicom živi u izbjegličkom naselju Belvedere nadomak Goražda. Nazivaju ga čudom od djeteta jer, iako ima tek 11 godina, do sada je već napisao dvije knjige, a govori i tri jezika. Njegov svijet su knjige i škola koju pohađa, međutim maleni Vedin skoro da nema u čemu otići u školu. Njegova porodica je u veoma teškoj situaciji, nemaju novca ni za hranu, a još manje za zimsku odjeću koja je prijeko potrebna Vedinu i njegovom bratu Senadu.

"Sramota me je što uopšte tražim pomoć, ali ne znam šta drugo da učinim. U kući hljeba nema danima, suprug i ja smo nezaposleni, preživljavamo od minimalne boračke nadoknade koju primamo, ali i ona kasni. Vedin i Senad u školu idu u tankim, ljetnim majicama, uvijek istim, jer nemaju šta drugo obući", ispričala nam je Vedinova majka Dika Klovo.

Priča o Vedinu, "Wunderkindu sa Belvederea", skoro da je obišla svijet. To je dječak koji je naučio čitati i pisati još kad je imao tri godine, a svoje prve stihove, koji su kasnije izrasli u zbirku pjesama, napisao je sa svega šest godina.

Uvidjevši vrijednost Vedadovog djela organizacija mladih iz Goražda priprema iznenađenje malom piscu i izdaje njegovu zbirku pjesama "U svijetu mašte". Vedin je bio pozvan na promociju vlastite knjige i kada je vidio šta su ti dobri ljudi učinili za njega nije mogao sakriti suze.

Ubrzo, nakon izdavanja te zbirke Vedin piše i svoj prvi roman inspirisan knjigama o Harryju Potteru koje je dobio na poklon.

Međutim, od tih knjiga Vedin nije ostvario nikakvu zaradu.

Vedinova djela
Vedinova djela
A, obećavali su mu mnogo... Dječaka koji govori engleski, španski i francuski, koji piše knjige, dječaka koji rado pomaže svojim prijateljima, komšijama i porodici, koji ostvaruje zavidne rezultate na takmičenjima znanja svi hvale i svi mu nešto obećavaju. Međutim, sve se na tome i završi.

Danas on nema u čemu otići u školu, no što je još tužnije u kući dječaka nema ni osnovnih namirnica za život.

Živi u izbjegličkom naselju, kućici koju su sazidali neki dobri Italijani i na taj način njemu i njegovoj porodici osigurali barem krov nad glavom.

Međutim, zima je sve oštirija, a porodici Klovo ponestaje i drva za ogrjev...

Kuća porodice Klovo
Kuća porodice Klovo
"Sramota me je", ponavlja Dika, "ali, u veoma smo teškoj situaciji. Nemamo hrane, nemamo odjeće, ponestaje nam drva, a zima skoro da tek počinje. Ljeti je puno lakše, suprug pronađe neki pos'o, pa se nekako i životari, ali sada ničega nema... Sve što želim je da svojoj djeci obezbjedim hranu, da ih imam u čemu u školu poslati...", kroz suze priča Klovo.

Ona je zamolila sve dobre ljude koji mogu donirati hranu, garderobu,obuću, drva ili druge osnovne životne namirnice da joj pomognu kako bi i njena djeca živjela i odrastala u normalnim uslovima.

Svi koji žele i mogu pomoći Vedinu i njegovom devetogodišnjem bratu Senadu mogu kontaktirati porodicu Klovo na broj 061/ 601-843.