Veliki kašalj i morbili
31

Goraždanski Zavod za javno zdravstvo na oprezu: Apel roditeljima da ne odgađaju vakcinisanje

E. A.
U BPK nema zabilježenih slučajeva velikog kašlja ni morbila, međutim oprez nalaže situacija u drugim dijelovima države pa su iz Zavoda za javno zdravstvo pozvali roditelje da ne izbjegavaju vakcinaciju djece.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde apelovala je da se ne izbjegava imunizacija kako bi se prevenirale posljedice koje mogu izazvati zarazne bolesti poput ospica i velikog kašlja.

Za razliku od Tuzlanskog kantona u kojem je proglašena epidemija ospica u BPK još nema zabilježenih slučajeva niti epidemije, što ipak ne znači da ih neće biti upozorili su iz Zavoda i apelovali na građane da vakcinišu djecu jer je to siguran način da se ove bolesti i njihove posljedice preveniraju.

“Mi do sada nismo imali prijavljenih slučajeva ni velikog kašlja ni morbila iako smo dobili smjernice od Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i uputili svim zdravstvenim ustanovama da se poveća nadzor nad morbilima i na velikom kašlju. Ukoliko se djeca vakcinišu, ukoliko se poštuje kalendar obavezne imunizacije ova oboljenja se mogu spriječiti. Unazad nekoliko godina je dobra obuhvatnost MRP vakcinom sa prvom i drugom dozom preko 95 posto, medjutim u 2023.godini smo imali pad obuhvata na 75 posto sa prvom, dok je druga doza obuhvatila preko 95 posto. Uglavnom se radi o pojavi odgađanja te vakcine jer roditelji ne vakcinišu djecu sa navršenom prvom godinom nego obično u drugoj ili trećoj godini, međutim zaista nema razloga da se vakcina odgađa jer na taj način nam pada kolektivni imunitet i mi iz godine u godinu imamo veći broj djece koja nisu imunizirana i svakako kad su u pitanju morbili, radi se o veoma kontaminoznom oboljenju, što znači da ukoliko smo izloženi virusu, oni koji nisu preboljeli a nisu vakcinisani će se zaraziti. Pozivam roditelje koji nisu vakcinisali djecu u prošloj godini, a djeca imaju navršenu godinu dana da se obavezno vakcinišu MRP vakcinom jer zaista nema razloga za odgađanje", kaže dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Bičo upozorava da su morbile ili ospice oboljenje izazvano virusom koje kod male djece može da izazove velike komplikacije, a slično je i sa velikim kašljem.

"Dolazi do komplikacija kao što su upale uha, upale pluća, upala mozga, 2019. kad je bila epidemija u Sarajevu je bio smrtni slučaj od morbila. Ovo treba ozbiljno shvatiti i kad imamo vakcinu zašto ne bi ovu bolest prevenirali? Inače u drugim kantonima i kod nas uz zadnje vrijeme roditelji odgađaju vakcine ili djecu uopšte ne vakcinišu i zato imamo prijetnju bolesti koje su se već iskorijenile zahvaljujući vakcini. Kad se radi o velikom kašlju u obaveznom kalendaru se djeca vakcinišu sa navršenih 2, 4, 6 mjeseci, i revakcinacija je u drugoj, petoj godini", podsjeća dr.Bičo.

U sezoni kapljičnih infekcija najveći broj prijavljenih slučajeva u BPK odnosi se trenutno na akutne respiratorne infekcije koje karakteriše blaža klinička slika, no sve je veći broj slučajeva gripe koju prate ustaljene respiratorne tegobe, bolovi u mišićima i zglobovima. Nema registrovanih slučajeva Covida, ali u Zavodu ističu da je vrlo izvjesno prisutan jer je simptome teško razlikovati od pomenutih bolesti pa je jedina sigurna potvrda testiranje.

Iz Zavoda su apelovali i da se u slučaju ovih bolesti ostane kod kuće jer jer je riječ o infekcijama koje se kapljičnim putem prenose na druge. Imunizacija protiv gripe za rizične grupe je provedena u oktobru, a u Zavodu su napomenuli i da je neophodna svake godine jer kod tih kategorija i gripa može izazvati komplikacije.