{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goraždanski simbol otpora "Most ispod mosta" bit će u potpunosti rekonstruisan

1.7.2015. u 18:09
111
48
Goraždanski simbol otpora "Most ispod mosta" bit će u potpunosti rekonstruisan
111
Goraždanski simbol otpora "Most ispod mosta" bit će u potpunosti rekonstruisan
Foto: Klix.ba
Rekonstrukcija poznatog goraždanskog "Mosta ispod mosta" u potpunosti će biti okončana do 18. septembra ove godine, kada se obilježava Dan općine i BPK Goražde.
Sanacija mosta koja se odvija u fazama počela je još u maju mjesecu, nakon što je most pretrpio velika oštećenja, između ostalih i zbog poplava koje su pogodile ovo područje.

Ovaj u svijetu jedinstven most koji je simbol otpora agresiji trajno podsjeća na umijeće preživljavanja stanovnika Goražda u ratu. ideji da se sačuva odazvali su se mnogi, od nadležnih institucija, srednjoškolaca, privrednika.

"Želim da se zahvalim kompaniji 'Bekto Precisa' čiji su radnici uradili najsloženije poslove na ovom mostu, ne umanjujući doprinos srednjih škola sa područja našeg kantona čiji su učenici i nastavnici također radili na njegovoj obnovi. Neizmjeran je doprinos Oružanih snaga iz kasarne 'Kosova' koji svakodnevno rade na ovom projektu. Do sada je konstrukcija mosta u potpunosti sanirana i zaštićena, postavljena je stalna izložba slika te je ofarbana postojeća konstrukcija koja je bila ispisana grafitima i oštećena korozijom", pojasnio je Zijad Briga, kantonalni ministar za boračka pitanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Do 18. septembra, dana općine i kantona planiramo uraditi i izlaz na lijevoj obali rijeke Drine prema hotelu sa parkom i adekvatnom rasvjetom kako bi ovaj dio bio osvijetljen u toku noći.

Safet Sijerčić, predsjednik Saveza RVI "Sinovi Drine" BPK Goražde ističe kako je čuvanje ovakvih objekata i moralna obaveza jer predstavljaju svjedočanstvo vremena koje je ne pripada zaboravu.

"Pokazalo se da ne treba mnogo sredstava za obnovu, ali ovo je urnek kako je moguće raditi i na drugim projektima, to je obaveza svih nas. Ovaj most je u ratu odigrao značajnu ulogu, mnogi ljudi su spašeni zahvaljujući njemu, mnogi ranjenici su mogli biti prebačeni u bolnicu preko ovog mosta jer je drugačije to bilo nemoguće, zbog stalnih granatiranja i snajperske vatre koja je bila usmjerena i na mostove u gradu", ističe Sijerčić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Za samu rekonstrukciju ovog zdanja izdvojeno je oko 2.000 maraka, uglavnom je toliko trebalo za nabavku neophodnog materijala, sve drugo je urađeno zahvaljujući zajedničkom angažmanu. Most će nakon što se u potpunosti okonča rekonstrukcija biti svojevrstan muzej na otvorenom ali i turistička atrakcija.

"Most ispod mosta" sagrađen je 1994. godine ispod današnjeg mosta Alije Izetbegovića, te je poslužio za siguran prelazak s jedne obale Drine na drugu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: