Očekuju se isplate
57

Goraždanski penzioneri o usklađivanju penzija: Sve ispod 500 maraka je sadaka

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Najavljeno usklađivanje penzija s nestrpljenjem očekuju i goraždanski penzioneri koji dijele tešku sudbinu penzionera širom zemlje. Naime, polovinom aprila se očekuje rast za 3,5 posto uz retroaktivnu isplatu od 1.januara ove godine koja će se izvršiti uz majsku penziju, pa bi tako minimalna penzija trebala iznositi 371 marku.

"Najavljeno povećanje penzija je u suštini zakonom regulisano redovno usklađivanje svakog 15. aprila u skladu sa rastom BDP-a i troškova života. Kako će biti vidjećemo, sad će minimalna penzija iznositi oko 371 marku s tim da ćemo u savezu tražiti, preko upravnog odbora, još jedno vanredno u jesen, da vidimo koliki je BDP i troškovi rasta života, a oko redovnog povećanja penzije će svakako odlučiti vlast", ističe Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Čak i uz nedavno povećanje najnižih penzija za 3,4 posto i redovno usklađivanje, penzije su i dalje mizerne, smatraju u goraždanskom udruženju penzionera.

"Sve ispod 500 maraka je sadaka, jedino dobro što federalni zavod nije u dubiozi, a vlasti obećavaju, ali koliko će imati razumjevanja to je drugo pitanje. Mi moramo vršiti pritisak, jer troškovi života rastu, a za nas penzionere jedini način da opstanemo je da manje jedemo", smatra Bekan.

Više obroka srećom penzioneri u ovom gradu imaju bar kada je riječ o plaćanju ogrijeva zahvaljujući razumjevanju Javnog preduzeća Bosanskopodrinjske šume sa kojim sarađuju pa je penzionerima omogućena kupovina ogrijeva na rate.

Uz borbu za prelazak praga koji dijeli sadaku i penziju goraždanski penzioneri bore se i za trajno vlasništvo nad domom penzionera u Titovoj ulici u kojem je smješteno i udruženje, kako bi ovdje mogli provesti što više slobodnog vremena.