400 iftara
70

Goraždanski Merhamet organizirao iftare za postače u stanju socijalne potrebe

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postačima slabije imovne moći i onima koji su u stanju socijalne potrebe u mjesecu Ramazanu pomaže Regionalni odmor Merhameta Goražde.

Do sada su organizirali brojne iftare i podjele paketa sa prehrambenim artiklima. Podjelili su više od 400 iftara i to uglavnom u kolektivnim centrima ali i povratničkim mjestima u Republici Srpskoj.

"Nije to u mjeri u kojoj žele korisnici, ali i mi pokušavamo nešto učiniti jer sve je veći broj zahtjeva za pomoć a sve manji broj donatora. Mi smo povećali svoj angažman u proteklih 15-ak dana. Organizujemo dosta iftara i svakako smo planirali veliki iftar 23. juna u Foči u saradnji sa Merhametom iz Sarajeva, to je centralni iftar za naše područje koji organizuje goraždansko muftijstvo u saradnji sa Merhametom Sarajeva", ističe Šemsudin Kuljuh, direktor Merhameta Goražde.

Osim iftara Merhamet vrši i podjelu paketa sa prehrambenim i higijenskim proizvodima, te drugim artiklima koje trebaju njihovi korisnici. Nedavno su podijelili 15 paketa iz donacije turske humanitarne organizacije te Mesne industrije Ovako. Blizu 800 korisnika oslonjeno je na pomoć Merhameta na području BPK Goražde i okolnih općina RS-a.

"Dok se broj korisnika povećava broj donatora iz godine u godinu sve je manji. Nekada je naša kancelarija bila premala da smjesti dopremljenu hranu i odjeću a sad je poluprazna", ističe Kuljuh.