Čuvanje tradicije
4.4k

Goraždanski antifašisti u akciji: Spomen obilježje "Tito" je najljepše mjesto za uranak

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Članovi goraždanskog Udruženja antifašista i NOR-a organizirali su akciju čišćenja spomen obilježja "Tito" koje se nalazi nekoliko kilometara od Goražda iznad naselja Mravinjac.

Antifašisti tradicionalno organiziraju ovakve akcije na spomen obilježju, jednom od rijetkih koje je sačuvano u BIH ali i van njenih granica.

"Mi pravimo nekoliko akcija tokom godine a ovo je prva. Podsjeća nas na vrijeme kad smo izgradili ovaj kompleks. U tome su učestvovali građani Goražda koji su tim činom odali počast Titu. Na ovom mjestu se tradicionalno održava prvomajski uranak. Bude veoma lijepo uz logorsku vatru i druženje. To smo planirali i ove godine. Obično u proljeće uvijek čistimo i po nekoliko puta a akcija bude više. Zato je i dobro očuvano", kaže Uzeir Živojević, predsjednik Udruženja antifašista.

Živojević podsjeća da je ovaj, jedinstveni spomenik Titu preživio burne događaje od vremena kada je podignut poput i mnogih drugih obilježja širom bivše Jugoslavije od kojih su neki vremenom potpuno nestali ili se nalaze u lošem stanju.

Spomenik na Mravinjcu, iznad magistralnog puta podignut je nakon Titove smrte 1980.godine. Tada je zasađeno 88 borova koji simboliziraju godine Titovog života dok se u centralnom dijelu kompleksa nalazi dominantan natpis TITO. Slova su duga oko 30-tak metara a neposredno uz njih je i crvena petokraka. Spomenik se nalazi na upečatljivom mjestu i vidljiv je sa svih strana tako da se putnici često zaustavljaju kako bi uživali u pogledu ili odmorili od puta a na ovom mjestu se organiziraju i izleti.