Dan opomene
24

Goraždani se sjećaju ubijenih u Lozju, porodice zahtijevaju procesuiranje zločinaca

Klix.ba
Delegacije, predstavnici civilnih žrtava agresije i žena u oslobodilačkom ratu, Patriotskog pokreta, članovi porodica te predstavnici udruženja logoraša iz Goražda i Sarajeva položili su cvijeće na spomen-obilježju žrtvama zločina u naselju Lozje, gdje je prije 27 godina ubijeno više od 40 civila bošnjačke nacionalnosti.

Dan 22. maj se u Goraždu obilježava kao dan sjećanja na 40 sugrađana koje su svirepo ubili pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica nakon što su 18 dana držali pod okupacijom ovo mjesto.

Porodice ubijenih i danas traže posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su ubijeni na ovom mjestu, zahtijevamo hitno procesuiranje počinilaca zločina, poručio je Muhamed Sijerčić, njihov predstavnik koji se obratio okupljenima u Lozju.

Također, u Lozju se danas obratila i Esma Drkenda, predsjednica Udruženja "Seka" Goražde, podsjećajući da su preživjele žrtve brutalnih silovanja koja su počinili pripadnici srpske vojske u Lozju zaslužile minimum satisfakcije, ali i dostojanstven život.

"Ogromna nepravda i zlo počinjeno je nad ženama na ovim prostorima i položaj žena koje su preživjele najteže oblike zlostavljanja je veoma težak. Njih država nije adekvatno zbrinula niti su ostvarile ona prava koja im pripadaju", istakla je ovom prilikom predsjednica Udruženja "Seka".

Na skupu u Lozju obratili su se i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša 'Goražde', Aida Obuća, premijerka BPK Goražde, gradonačelnik Muhamed Ramović i Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.