BiH
0

Gorana Zlatković potpredsjednica VSTV-a BiH

FENA
Gorana Zlatković
Gorana Zlatković
Prvog dana redovne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), koja se održava 1. i 2. aprila u Čapljini, za novu potpredsjednicu VSTV-a BiH izabrana je Gorana Zlatković, članica VSTV-a BiH i tužiteljica Okružnog tužilaštva u Doboju.

Zlatković je imenovana za članicu VSTV-a 14. maja prošle godine od tužilaca okružnih tužilaštava u Republici Srpskoj.

U skladu s članom 11. Zakona o VSTV-u BiH, nova potpredsjednica VSTV-a BiH je izabrana iz reda bošnjačkog naroda.

Potpredsjednik se bira prostom većinom glasova članova Vijeća koji su prisutni i koji glasaju u skladu s odredbama definiranim Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH.

Mandat predsjednika Vijeća traje četiri godine ili do isteka ili prestanka njegovog mandata iz drugih razloga, zavisno od toga koji od ova dva datuma ranije nastupi.

Potpredsjednici pomažu predsjedniku u obavljanju zadataka potrebnih za efikasan i tačan rad VSTV-a BiH te obavljaju posebne zadatke koje im je dodijelio predsjednik u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH.

Gorana Zlatković rođena je 1. januara 1951. u Bosanskoj Krupi. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 1977., a pravosudni ispit položila 1978. godine.

Od 1980. do 1982. radila je kao rukovodilac Pravne službe u Samoupravnoj interesnoj zajednici Bosanski Brod, a 1983. izabrana je za sutkinju u Opštinskom sudu Bosanski Brod.

Od 1986. do 1990. obavljala je dužnosti javne tužiteljice u Opštinskom javnom tužilaštvu Bosanski Brod, a od 1994. do 1999. radila je kao advokatica.

U Rafineriji nafte Bosanski Brod obavljala je dužnosti pomoćnika direktora za pravne poslove, a od 2003. do 2005. bila rukovodilac Pravne službe.

Za dodatnog sudiju u Osnovnom sudu u Derventi imenovana je 2005., a od 2007. obavlja dužnosti tužiteljke u Okružnom tužilaštvu u Doboju, saopćeno je iz VSTV-a BiH.