Sud BiH
0

Goran Sarić zatražio novog branioca

SRNA
Goran Sarić, osumnjičen za ratne zločine u Sarajevu, zatražio je od Suda BiH da Aleksandar Lazarević iz Beograda bude postavljen za njegovog branioca umjesto Ozrenke Jakšić.

Kako prenosi Birn, Jakšićeva je na ročištu rekla da ne postoji prepreka da Sarića pred Sudom BiH zastupa Lazarević. "Iako branilac Lazarević nije u advokatskim komorama u BiH, smatramo da ne postoji nijedna prepreka da bude branilac osumnjičenog Sarića", dodala je ona.

Advokat Lazarević, koji je zastupao Ljubomira Borovčanina pred Haškim tribunalom, rekao je da je za ovaj slučaj značajno to što je on bio "branilac Borovčanina koji je komandovao dijelom policijskih snaga u Srebrenici".

"Tokom rada na predmetu u kome sam bio glavni branilac Borovčanina stekao sam saznanja o ulozi policijskih snaga u Srebrenici. Sa Sarićem nisam imao nikakvu komunikaciju. Jedino mi je bilo poznato kakvu je Sarić ulogu imao 1995. godine", rekao je Lazarević.

Sarić je osumnjičen da je u junu 1992. godine bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti u srpskoj opštini Centar u Sarajevu i da je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo sarajevskih naselja Nahorevo i Poljine.

Na ročištu za određivanje pritvora Sariću, održanom 1. decembra prošle godine, tužilac Tužilaštva BiH Munib Halilović rekao je da se protiv Sarića, bivšeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, vodi i istraga u vezi sa zločinima u Srebrenici i da je već saslušan na te okolnosti.

Sudija Suda BiH Šaban Maksumić rekao je da je prvi put Sarićev zahtjev za postavljanje novog branioca odbijen, te da je Sud zatražio da osumnjičeni objasni zbog čega traži branioca Lazarevića.
Na ovom ročištu Sarić je rekao da ostaje pri svom zahtjevu i da nema više ništa da doda. Sarić je uhapšen 2. novembra 2011. godine.