Goran Sarić pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici

Klix.ba
29.11.2018. u 12:18
63
54
Goran Sarić pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici
63
Goran Sarić pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici Foto: Sud BiH
Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo bivšeg komanadanta Specijalne brigade policije Gorana Sarića krivice za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kako stoji u presudi, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH, te je potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu u februaru ove godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH, bivši komandant Specijalne brigade policije Sarić je u oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba, prenosi BIRN.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

"Apelaciono vijeće, kao i u prvostepenoj presudi, nalazi pravilno utvrđenim da je izvršen navedeni napad na Srebrenicu, i da su u tom napadu, između ostalih, učestvovale i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), čiji pripadnik je bio i optuženi. Međutim, ono što je bilo sporno i što je valjalo razriješiti u ovom predmetu jeste da li je optuženi lično, kroz obezbjeđenje pripadnika Specijalne brigade policije i nadzor nad njima uzeo učešće u tom napadu, a što nije van razumne sumnje dokazano. S tim u vezi, žalbu tužilaštva valjalo je odbiti kao neosnovanu", stoji u drugostepenoj presudi.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Sarić je prethodno pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: