{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goran Sarić oslobođen krivice za zločine u Sarajevu

20.11.2014. u 14:16
10
5
Goran Sarić oslobođen krivice za zločine u Sarajevu
10
Goran Sarić oslobođen krivice za zločine u Sarajevu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon održanog pretresa, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je dana, 20. novembra 2014. godine izreklo drugostepenu presudu kojom je optuženi Goran Sarić oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
Optuženi Goran Sarić oslobođen je optužbe da je u periodu od početka juna 1992. godine do kraja jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih jedinica, na civilno bošnjačko stanovništvo sarajevske općine Centar, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio tog napada, na dužnosti načelnika novoformirane SJB Centar za područje Srpske opštine Centar, koja je bila smještena u krugu dotadašnje Psihijatrijske bolnice Jagomir u Sarajevu, zajedno sa pripadnicima Koševske brigade i paravojnih formacija, izvršio progon bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to ubistvima, zatvaranjem i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 28. augusta 2013. godine optuženi Goran Sarić je oglašen krivim da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti (član 172. stav 1. tačka h. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine), i to: zatvaranjem, prisilnim preseljenjem stanovništva i ubistvom. S tim u vezi osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: