BiH
261

Goran Salihović za Klix.ba: Smjenjuju me zbog poziva za saslušanje Milorada Dodika

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zatražio je danas suspenziju te pokreneuo disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Salihović za Klix.ba negira navode o propustima i prekršajima koje je UDT naveo.

Ured disciplinskog tužioca detaljno je pobrojao šest propusta i prekršaja koje je Salihović napravio.

"Odbacujem sve te navode i ništa iz te prijave nije tačno, to je montirano. Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u povijesti dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH", kaže za Klix.ba Salihović.

Dodik jučer preuzeo odgovornost za referendum

Na pitanje zašto poziv za saslušanje Dodiku nije upućen ranije, odnosno prije referenduma, Salihović kaže kako je Dodik jučer preuzeo svu odgovornost za referendum.

"On je jučer jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo", pojašnjava Salihović.

Salihović negira da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS-a.

U srijedu optužnica u slučaju Bobar banke

"Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Nikad ništa nije zatvoreno. Što se tiče ostalih predmeta, kao što je "Špirić" (Špirićeva kupovina stana u Beču, op.a.) i "Zlato" (optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata, op.a.) to su potpuno netačne stvari", kaže Salihović koji još jednom napominje da je jedini razlog za zahtjev za njegovom suspenzijom poziv za saslušanje Milorada Dodika.