Smijenjen
0

Goran Salihović podnio novu apelaciju Ustavnom sudu: VSTV čini krivično djelo

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Goran Salihović koji je smijenjen s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH podnio je nedavno novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj se žali na povredu postupka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koje je donijelo odluku o njegovoj smjeni.

Salihović je najavio podnošenje apelacije kada je saznao da je drugostepena komisija VSTV-a odbila njegov prigovor i potvrdila prvostepenu odluku prema kojoj on više nije glavni tužilac, ali ostaje na poziciji tužioca Tužilaštva BiH.

"Imamo odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje i da je nastupila zastara momentu izricanja disciplinske mjere, koju VSTV nije ispoštovao. To pokazuje da VSTV ne poštuje Ustavni sud, što je krivično djelo", kazao je Salihović za Klix.ba.

On je ranije istakao kako je postupak koji je vođen protiv njega montiran te da su povrijeđene Evropske konvencije i Ustav BiH.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, a s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH smijenjen je 21. jula ove godine.

Drugostepena komisija je 23.10. donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva" i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti vijeća".